Kesäaikaan uutisotsikot kirkuvat vuosi vuodelta hurjistuvista äärisäistä:
“Maailma on jo kuumempi kuin mistä Pariisin ilmastosopimuksessa sovittiin” – HS 8.7
”Maastopalot riehuvat suomalaisten suosikkikohteessa” – IL 2.7
“Saudi-Arabia: Noin 1 300 pyhiinvaeltajaa kuollut kuumuuteen” – IS 23.6
”Tuhansia ihmisiä evakuoitu tulvien tieltä Saksassa” – HS 3.6
”Siperia palaa – Hätätila” – IL 3.6
”Suomalaisten suosikkikohteesta on loppumassa vesi” – IL 15.1
Ja niin edelleen.
Tuhot eivät rajoitu enää vain kesään. Ilmastokriisin syventyessä äärisäiden vaikutukset tuntuvat ympäri vuoden, Pohjolaa myöten. On aika toimia ja vaatia kriisin kiihdyttäjiä vastuuseen.
Greenpeace on vuosien ajan vaatinut erityisesti öljy-yhtiöiltä vastuuta. Vastineeksi olemme nyt oikeudessa niin Shellin kuin yhdysvaltalaisen Energy Transfer -yhtiön toimesta: heidän mielestään on väärin kritisoida kriisin aiheuttajia ja vaatia heiltä vastuuta.
Pelkästään edellisten kuuden kuukauden aikana menetettyjen, korvaamattomien henkien lisäksi äärisäiden vahingot maailmalla nousivat arviolta 40 miljardiin euroon.
Varmaan arvaatkin, minkä verran fossiiliteollisuus tästä korvasi? Aivan oikein, ei yhtään mitään.
Varsinkin öljy-yhtiöt ovat jo vuosikymmenten ajan tienneet olevansa koko kriisin perimmäinen syy. Tilanteen korjaamisen sijaan ne ovat peitelleet ja vääristelleet totuutta, ja tienanneet siinä sivussa noin 2,6 miljardia euroa jokaikinen päivä, jo 50 vuoden ajan! Se tekee lähes 50 biljoonaa euroa.
Kuolettavien äärisäiden ja ilmastokriisin pysäyttämisessä nettomaksajia olemmekin me, tavalliset tulevaisuudesta huolta kantavat ihmiset.
Shellin ja Energy Transferin virittämät oikeusjutut ovat vain pelkurimaisia temppuja vaientaa ympäristöliikettä, sillä taktiikkamme selvästi toimii. Paljastamalla fossiiliteollisuuden jatkuvia ympäristörikoksia ja vaatimalla saastuttajia vastuuseen osoitamme koko alan kestämättömän toiminnan.
Selätämme äärisäät ja ilmastokriisin kuitenkin vain toimimalla yhdessä, vastuuta suurimmilta saastuttajilta vaatien.
Greenpeacen työ luonnon ja kestävän tulevaisuuden puolesta on mahdollista vain tukijoidemme ansiosta, sillä emme ota vastaan lahjoituksia yrityksiltä tai valtioilta. Siksi sinunkin tukesi yhteisessä työssämme on äärimmäisen tärkeää.
Kiitos, että olet mukana rakentamassa kesäisempiä uutisotsikoita ja fossiilivapaata tulevaisuutta.