Tänä viikonloppuna järjestetään traktorimarsseja Ylivieskassa, Seinäjoella ja Kuopiossa. Näiden Ruokamarssien ensimmäinen vaade on ymmärrettävä ja sen takana on helppo seistä. Marsseilla tuottajat haluavat muistuttaa siitä, että samaan aikaan kun maatilat ja alkutuotanto ovat vaikeuksissa, kaupat tekevät ennätystulosta. Tuottajat ansaitsevat suuremman potin ruokaketjussa.
Julkaisimme tällä viikolla yhdessä Animalian ja Luontoliiton kanssa Puolet parempaa -kampanjan. Tavoitteena on puolittaa eläinperäisten tuotteiden käyttö Suomen kunnissa ja kaupungeissa. Haluamme siis tehdä julkisesta verovaroin tuetusta ruokailusta puolet parempaa.
Saamme säännöllisesti kommentteja siitä, “miksi haluamme rankaista suomalaista maataloustuotantoa?” Helposti unohtuu, että Suomessa tuotetaan ja jalostetaan valtavasti kotimaista kasvisruokaa. Maitojätti Valio valmistaa nyhtökauramme ja kauralatteihimme tarvittavan maidon, ja eri ruokatalojen tuottamia, kotimaisiin palkokasveihin perustuvia kasviproteiineja on runsas valikoima kauppojen hyllyillä.
Viime aikoina on uutisoitu siitä kuinka kasvisproteiinien kysyntä kaupoissa on vähentynyt inflaation ja epävarmuuden myötä. Kotimaisten tuottajien kannalta tätä kysynnän heilahtelua voidaan tasata julkisten ruokailujen kautta.
Kun päätämme, että verovaroin tuotetussa julkisessa ruokailussa vähennetään eläinperäisiä tuotteita ja korvataan ne ennen kaikkea kotimaisin kasvisproteiinein, vakautuvat myös kasvisruoan tuottajan tulevaisuusnäkymät. Tätä voisi ajatella eräänlaisena polttoainepuolelta tuttuna sekoitevelvoitteena – bensassa on tietty osuus biopolttoainetta ja tämän avulla Nesteen biopottoaineelle on luotu markkinat.
Vuosittain elintarvikehankintoihin käytetään Suomessa yli 350 miljoonaa euroa. Tästä potista suuremman osan soisi kohdistuvan kotimaisten kasvisproteiinien ja kasvimaidoissa tarvittavien viljojen tuottajille. Maatalouden kestävyyssiirtymä ja kotimaiseen, monipuoliseen ruoantuotantoon perustuva huoltovarmuus eivät tapahdu ilman julkisia varoja. Siksi on aika laittaa lounaslinjastoille ja lautasille puolet parempaa.
Puolet parempaa myös suomalaiselle maataloudelle
Aiheeseen liittyvää
-
Greenpeace metsätoimijoille: Stop pelottelulle! Kuunnelkaa kansaa
Kun ilmastolain hiilineutraliuus 2035 -tavoitetta vastustavat tahot kokoontuivat tänään Helsingin Bottalla raporttinsa julkistukseen, oli Greenpeace vastassa kyltein, jotka muistuttivat suomalaisten vahvasta tuesta ilmastotavoitteelle ja tarvittaville toimille myös metsissä.
-
Vaadi vaaleissa lisää kasvisruokaa – kunnan talous kiittää
Tiesitkö, että kasvisruoka on kuntien julkisessa ruokailussa liharuokaa halvempaa? Näissä vaaleissa kannattaa äänestää ehdokasta, joka haluaa säästää merkittävän summan kunnan kahisevaa korvaamalla osan julkisen ruokailun lihasta kasviproteiinilla.
-
7 tehomaatalouden myyttiä
Liha- ja maitoteollisuus on pitkään rakentanut mielikuvaa eläintuotannon vastuullisuudesta ja ohjannut keskustelua harhaan. Tehomaatalouden päästöihin ja ympäristövaikutuksiin on puututtava. Nyt on aika purkaa nämä myytit ja kohdata faktat.