Haikalat kuvataan usein pelottavina saalistajina ja hurjina petoeläiminä. Hai on uinut maailman valtamerillä jo ennen dinosauruksia ja hailla on kuitenkin tärkeä merkitys osana merten ekosysteemiä. Lue kolme tärkeää faktaa näistä merten sankareista.

Hai ui parvessa kaloja

1. Hai on merten tasapainottaja

Hai on merten sankari. Koska se on huippupeto eli ravintoketjun huipulla, se saalistaa pienempiä kaloja ja siten pitää merten tasapainoa yllä. Jos isojen saalistajien määrä vähenee, voivat muiden kalojen määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Nopea lisääntyminen ei kuitenkaan kestä kauaa. Mitä isompi määrä yleensä hain suihin päätyviä kaloja on, sitä nopeammin niiden ravinnoksi käyvät muut eläimet ja kasvit alkavat hävitä meristä. Tällöin ne syövät muiden kalojen eväät nopeuttaen ravinnon saannin vaikeutumista.

2. Osa hailajeista on jo uhanalaisia

Haikalat lisääntyvät hitaasti ja saavat vähän jälkeläisiä – ensimmäiset jälkeläiset voivat polskutella merissä vasta, kun hai on saavuttanut noin 10-15 iän. Lisäksi osalla lajeista raskaus voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen. 

Liikakalastuksen ja tuhoisien kalastusmenetelmien vuoksi valtamerien hait ovat vähentyneet huolestuttavasti. Valkopilkkahai, sillihai ja vasarahai ovat luokiteltu vaarantuneiksi. Lisäksi kampavasarahai ja isovasarahai ovat luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Tammikuussa julkaistun laajan tutkimuksen mukaan valtamerten haipopulaatiot ovat romahtaneet jopa 70 % viiden vuosikymmenen aikana.  Valtameriä vaeltavista hailajeista jopa 43,5 % on uhanalaisia.

3. Haikalat ovat uhattuina ihmisten toimesta

Tehokalastus tuhoaa haikantoja ja siksi ne tarvitsevat suojelua. Miljoonia haita tapetaan joka vuosi niiden evien ja lihan takia. Ylikalastuksen tuhovoima on valtava. Valtamerillä kalastusalusten käyttämät pitkäsiimat voivat olla 100 kilometriä pitkiä ja niissä voi olla jopa 10 000 koukkua.

Vaikka pääsaalis olisikin tonnikala, koukkuihin jää haita, merikilpikonnia ja lintuja. Troolareiden valtavat nuotat keräävät mukaansa myös haita, vaikka tällöin haikaloilla on paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä takaisin veteen. Ajoverkot ovat kaikista pahimpia, ne kaapivat mukaansa kaiken, kuten valaat, delfiinit ja kilpikonnat. Arvioiden mukaan miljoonia tonneja haikalaa nostetaan vuosittain merestä sivusaaliina.

Haikala on jäänyt tehokalastuksen saaliiksi

Terveet ja hyvinvoivat meret tarvitsevat haikaloja

Merten ekosysteemit ovat herkkiä ja niiden tasapaino on vaarassa, jos haikalat eivät toteuta rooliaan saalistajana. Tuhansia uhanalaisia haikaloja saalistetaan Pohjois-Atlantilla vuosittain, koska maailman meriä ei ole suojeltu tarpeeksi ja liikakalastus jatkaa tuhoaan. Teimme keväällä 2021 matkan Intian valtamerelle toteuttaaksemme tieteellistä tutkimusta merten tämänhetkisestä tilasta.

Tällä hetkellä leväperäinen kansainvälisten merten hoito ei pysty suojelemaan merten elämää ihmisten aiheuttamalta tuholta. Tällä hetkellä vain 2 % valtameristä on suojeltu. Tarvitsemme vahvaa mertensuojelusopimusta, joka mahdollistaa kansainvälisten mertensuojelualueiden perustamisen. 30 % valtamerien kansainvälisistä vesistä tulee suojella vuoteen 2030 mennessä, jotta valtameret pystyvät toipumaan.

Yhdessä voimme suojella merten ihmeellistä elämää! YK:n neuvottelut suojelusta ovat loppusuoralla. Allekirjoita kansainvälinen merivetoomus ja vaadi Suomelta vahvaa toimintaa.

Mielenosoitus tehokalastusta vastaan
Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan