Syvä sininen meremme kätkee sisäänsä erikoista elämää, josta tiedämme hyvin vähän. Itse asiassa tiedämme enemmän kuun pinnasta kuin niistä ihmeellisistä otuksista, jotka elävät merenpinnan alla. Myös tutut eläimet yllättävät älykkyydellään ja taidoillaan, mitä enemmän opimme niitä tuntemaan. Listasin tähän viisi uskomatonta eläintä, jotka juuri nyt sykähdyttävät. Tunnetko sinä ne?

1. Jäähai – kylmien vesien nestori

Jäähai ui syvissä arktisissa vesissä.

Jopa kuusimetriseksi kasvava jäähai on vaikuttava ilmestys – jos sen onnistuu näkemään. Mystisen ja lähes sokean jäähain elämä on hidasta ja piilottelevaa. Se saatiin vangittua filmille ensimmäisen kerran vasta vuonna 1995. Vähän yllättävää ottaen huomioon, että jäähai liikkuu tyypillisesti laiskiaismaista vauhtia, vain 0,3 metriä sekunnissa.

Mikä tekee tästä lähes sokeasta jättiläisestä vielä uskomattomamman on sen pitkäikäisyys – jäähai voi elää 300-500-vuotiaaksi. Se on maailman pitkäikäisin selkärankainen eläin.

2 . Takakiduskotilo – merten lumoava enkeli

Takakiduskotilo ui kuin perhonen.

Häikäisevän kaunis takakiduskotilo liikkuu syvyydessä kuin perhonen ilmassa. Lajin englanninkielinen kutsumanimi on “sea angel” ja se on lumonnut pohjoisten merten tutkijoita aina 1600-luvulta asti, jolloin saksalainen Friderich Martens löysi ja kuvasi sen ensimmäisen kerran.

Mutta takakiduskotilon kauneuden ei kannata antaa hämätä, ainakaan jos on kuuluu Spirella-suvun kotiloihin. Nälkäisenä se yllättää kotilon nappaamalla tämän ulokkeilla ja koukuilla, jotka työntyvät sen pehmeästä päästä aivan yhtäkkiä.

 3. Ryhävalas – vaeltava akrobaatti

Ryhävalas heittäytyy ilmaan.

Reppureissaajat voivat vain kateellisina seurata ryhävalaan matkoja. Maailman pisimpiä matkoja taittava valas voi uida säännöllisesti 5000 kilometriä ruokailu- ja lisääntymisaluiden välillä.

Ryhävalas on helppo bongata, sillä se nauttii akrobaattisista tempuista. Se voi nostaa koko bussin kokoisen ruumiinsa pinnan päälle. Ryhävalaat hämmästyttävät älykkyydellään ja sosiaalisuudellaan. Ne voivat oppia toisiltaan useita eri lauluja ja niitä tavataan myös muiden merinisäkkäiden seurasta.

 

4. Antennikrotti – pohjamutien vaappuva naamioituja

Antennikrotti sulautuu ympäristöönsä vaihtamalla väriä ja ulkomuotoaan.

Antennikrotti on naamioitumisen mestari – paikoilla ollessaan se sulautuu kivien ja korallien joukkoon. Antennikrotti voi vaihtaa värinsä ja ulkomuotonsa sopimaan ympäristöönsä. Siellä se asettuu paikoilleen ja odottaa, että sopiva saalis saapuu paikalle.

Houkutellakseen saaliin paikalle, antennikrotti on kehittänyt “kalaongen”; matomaisen ulokkeen, jota saalis ei voi vastustaa. Kun antennikrotti jaksaa lähteä liikkeelle, uimisen sijaan se enemminkin vaappuu pitkin merenpohjaa.

5. Merinahkakilpikonna – muinainen syväsukeltaja

Merinahkakilpikonna voi sukeltaa 1000 metrin syvyyteen.

Jos haluat tietää, miltä meret näyttivät dinosaurusten aikaan, kannattaa kysyä merinahkakilpikonnalta – ne ovat asuttaneet maailman meriä huikeat 100 miljoonaa vuotta! Kuten nimikin viittaa, merinahkakilpikonna poikkeaa muista kilpikonnista.

Suojakuoren sijasta sillä on pehmeä nahkamainen kuori, jonka alla on runsaasti kylmältä eristävää rasvaa ja ainutlaatuinen verenkiertojärjestelmä. Sen ansiosta merinahkakilpikonna on maailman laajimmalle levinnyt kilpikonnalaji, joka viihtyy myös kylmissä vesissä.

Merinahkakilpikonna on siksikin erikoinen, että se voi sukeltaa jopa 1000 metriin. Se tietäneekin merten syvyyksistä paljon enemmän kuin me.

Auta mereneläimiä

Tunsitko nämä viisi merten kiehtovaa eläintä? Maailman meret ovat näiden ja tuhansien muidenkin uskomattomien eläinten valtakunta. Valtakunta, jota uhkaavat muovisaasteet, ylikalastus ja ilmastonmuutos. Näitä uhkia vastaan voimme perustaa maailmanlaajuisten suojelualueiden verkoston.


Auta merten eläimiä.

  1. Allekirjoita vetoomus merten suojelemiseksi.
  2. Tee lahjoitus mertensuojeluun täältä: lahjoita.greenpeace.fi/meret 
  3. Jaa blogi, jotta muutkin tietävät, kuinka tärkeää merten suojelu on.

Avullasi voimme jättää perinnöksi terveet meret täynnä elämää.


Haluatko lukea lisää merten ihmeellisestä maailmasta ja miten meret auttavat ilmastokriisin ratkaisemisessa?

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan