Monet suomalaiset elävät meren läheisyydessä. Vietämme kesäpäiviä meren rannalla auringosta ja vedestä nauttien, kalastaen ja soudellen. On vaikea kuvitella tulevaisuutta, jossa meristä ei voisi nauttia. Mutta maailman meret ovat valtavan paineen alla: ilmastonmuutos, happamoituminen, teollinen kalastus ja jätteet uhkaavat merten elämää.

Mertensuojelu vaatii poliittisia toimia. Siksi keskitymme tällä hetkellä YK:n neuvotteluihin kansainvälisesti sitovan mertensuojelusopimuksen toteuttamiseksi, joka tekee maailman merten suojelusta mahdollista. Yksilöinä voimme myös tehdä tekoja, jotka auttavat meriä. Tässä viisi tekoa, jotka sinä voit tehdä merten suojelemiseksi.

  1. Allekirjoita merivetoomus: yli 400 000 ihmistä ympäri maailman ovat jo allekirjoittaneet vetoomuksen. Jokainen allekirjoitus on askel lähemmäs mertensuojelun toteutumista. Lisää nimesi tästä: merivetoomus.
  2. Osta vain kestävästi kalastettua kalaa. Teollinen kalastus on vienyt monet kalalajit sukupuuton partaalle. Pohjatroolarit tuhoavat merenpohjaa ja verkot pyydystävät halutun kalan lisäksi haita, kilpikonnia ja lintuja. Syö vain kalalajeja, joille on myönnetty kestävästi kalastetun kalan MSC-sertifikaatti. Tonnikaloista älä syö keltaevä- tai isosilmätonnikalaa. Vältä myös boniitin syöntiä.
  3. Vältä kertakäyttöistä muovia. Meret hukkuvat muoviin. Mitä vähemmän muovia on liikkellä, sitä vähemmän sitä päätyy maailman meriin. Lue vinkit muovin vähentämiseen omassa arjessa täältä.
  4. Tue oikeudenkäyntiä Norjan hallitusta vastaan. Greenpeace nosti syytteen Norjan hallitusta vastaan arktisen öljyn poraamisesta. Oikeudenkäynti jatkuu syksyllä ja tukeasi tarvitaan. Pysy kuulolla osallistumismahdollisuuksista seuraamalla meitä somessa ja sähköpostilistoilla.
  5. Äänestä ilmaston puolesta. Ilmastonmuutos on yksi meren elämää suuresti uhkaava tekijä. Muista äänestää europarlamenttivaaleissa 26 toukokuuta 2019 ehdokasta ja puoluetta, jotka tukevat ilmastotavoitteita.