Kuntavaalit lähestyvät. Kesäkuussa päätämme kaikki yhdessä, johdetaanko omaa kuntaamme seuraavat neljä vuotta ilmasto- ja monimuotoisuus edellä, ja tehdäänkö päätöksiä muutoksen pelossa vai toivo ja parempi tulevaisuus mielessä.

Oman kunnan päättäjiin kannattaa tietysti vaikuttaa myös jo näin ennen vaaleja. Koronaturvallinen vaikuttaminen onnistuu parhaiten osallistumalla somekeskusteluun, tarttumalla puhelimeen tai kirjoittamalla mielipidekirjoitus paikallislehteen, jota tietää ehdokkaiden ja äänestäjien lukevan.

Vaikuttamisen avuksi olemme kirjoittaneet ohjeistukset ehdokkaille soittamiseen ja mielipidekirjoituksen kirjoittamiseen, sekä listanneet tärkeimmät kysymykset kuntasi ehdokkaiden jututtamiseen ilmasto-, ympäristö- ja monimuotoisuusteemoista.

Somekeskustelussa kannattaa käyttää hyväksi kansalaisjärjestöjen julkaisemia kuntavaaliteesejä ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemiseksi tulevissa kuntavaaleissa. Lisäksi voit tutustua eri järjestöjen kannanottoihin eri teemoista kuntavaaleihin liittyen. Lue esimerkiksi ilmasto- ja energiakampanjoitsijamme Olli Tiaisen blogi fossiilittomasta liikenteestä.

Kirjoitus- ja soittelusessioita voi järjestää myös yhdessä etänä tai ilmojen lämmetessä vaikkapa ulkona (tietenkin koronasuosituksia noudattaen).

Kuntavaalit ovat ilmastovaalit ja kuudessa Suomen kunnassa myös pormestarivaalit. Greenpeacen paikallisryhmät järjestävät toukokuussa Luonto-Liiton ilmastotoimintaryhmän ja Natur och Miljön kanssa pormestaritentit näistä kolmessa: Turussa, Helsingissä ja Tampereella.

Pormestariehdokkaita tentataan  ilmasto- ja monimuotoisuuskysymyksistä. Mitä suunnitelmia ehdokkailla on julkisen liikenteen, kuntien energiaratkaisujen ja kaupunkisuunnittelun sarallla? Mitä mieltä he ovat liha- ja maitotuotteiden korvaamisesta kasviperäisillä tuotteilla ja ympäristökriteereistä kunnan hankinnoissa?

Tentattavina Turussa 3.5. ovat pormestariehdokkaat Elina Rantanen (vihreät), Aki Lindén (SDP), Mirka Muukkonen (vasemmistoliitto), Mikael Miikkola (perussuomalaiset), Terhi Vörlund-Wallenius (RKP) ja Jarmo Laivoranta (keskusta). Kokoomuksen ehdokas Minna Arvea sijaistaa puolueen kuntavaaliehdokas Janika Takatalo. Tapahtuman juontaa Greenpeacen entinen maajohtaja, ilmastostrategiakonsultti Sini Harkki.

Turun tapahtuma facebookissa.

Helsingissä 21.5. mukana ovat pormestariehdokkaat Juhana Vartiainen (kokoomus), Anni Sinnemäki (vihreät), Nasima Razmyar (SDP) ja Paavo Arhimäki (vasemmistoliitto). Tapahtuman juontaa toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen.

Helsingin tentti facebookissa.

Tampereella 25.5. tentattavina ovat pormestariehdokkaat Lauri Lyly (SDP), Kalervo Kummola (kokoomus), Jaakko Stenhäll (vihreät) ja Minna Minkkinen (vasemmistoliitto). Tapahtuman juontaa esseisti ja kriitikko Silvia Hosseini.

Tampereen tentti facebookissa.

Tentit järjestetään FB Live -tapahtumina ja tullaan tulkkaamaan ruotsiksi ja englanniksi.

Rakennetaan yhdessä hiilineutraali ja monimuotoinen Suomi!

Varpu Sairinen
Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattori