Uudet kuvat kertovat karua tarinaa tahallaan sytytetyistä paloista Mato Grosson alueelta Amazonin sademetsistä. Palot ovat laittomia, sillä Brasilian hallitus on kieltänyt tulen tekemisen heinäkuusta syyskuuhun. Greenpeace Brasilia teki ylilennon alueella, jotta metsäkatojen ja metsäpalojen tilanne paljastuisi. Valtavaa tuhoa kylvävät paloja kuvattiin 7.-10.7. ja niissä näkyy palojen lisäksi myös täysin palanutta metsää sekä alueita, joita on valmisteltu poltettavaksi.

“Nämä kuvat, kuten myös tämän vuoden ennätyssuuri metsäkato, kertovat Brasilian presidentti Jair Bolsonaron pitkän ajan Amazonin strategiasta. Bolsonaron hallitus on purkanut ympäristönsuojelulakeja ja vähentänyt ympäristöjärjestöjen valtaa. Jopa koronapandemiaa on käytetty viemään huomio pois Amazonin kiihtyvästä metsäkadosta, hakkuista ja kaivauksista. Ilmasto ja ihmiset, erityisesti alkuperäiskansat, ovat hallituksen toimien myötä vaarassa”, sanoo Romulo Batista, Brasilian Greenpeacen Amazon-kampanjoitsija.

Uusia metsäkatoalueita ja palopesäkkeitä löytyi Mato Grosson alueelta valvontalennolla.

Kesäkuussa Amazonilla paloi metsää ennätyksellinen määrä

Kesäkuun 2020 aikana Amazonilta löytyi 2248 tulipalopesäkettä. Se on 19,57 % enemmän kuin kesäkuussa 2019. Lisäksi paloja on nyt eniten sitten vuoden 2007, palot ovat tänä vuonna siis pahimmat 13 vuoteen. Myös hälytyksiä metsien häviämisestä oli kesäkuussa ennätyksellinen määrä. Mato Grosson osavaltio on kärsinyt Brasiliassa eniten: jopa 49 % kaikista paloista ovat olleet Mato Grosson alueella vuonna 2020. Analyysi perustuu INPE:n (Brasilian avaruustutkimusinstituutti) tietoihin.

Deforestation and Fire Monitoring in the Amazon in July, 2020. © Christian Braga / Greenpeace
Greenpeace Brasilian suorittamalla ylilennolla havaittiin vieläkin kyteviä tuhottuja metsäalueita.
© Christian Braga / Greenpeace

Brasilian hallituksen toimet tahallisten palojen estämiseksi eivät toimi

Amazonin sademetsien palot eivät kaikki syty luonnollisesti. Metsiä poltetaan karjan laidunmaiksi, soijan kasvatukseen ja mineraalien louhintaan. Alkuperäiskansoilla on jo entuudestaan suuri riski sairastua koronapandemiaan ja kiihtyvät metsäpalot ja ilmansaasteet kasvattavat terveysriskejä.

Brasilian kauppakumppanit ja suuret brasilialaiset yritykset ovat ilmaisseet julkisesti huolensa Bolsonaron hallituksen vaikutuksista ilmastoon ja ihmisoikeuksiin. Vastauksena kritiikkiin Bolsonaro on esimerkiksi lähettänyt armeijan torjumaan metsäkatoa – tämä on osoittautunut kalliiksi ja tehottomaksi. Nyt meneillään oleva tulentekokielto, joka kestää vain 120 päivää. 

”Viime vuosi osoitti, että Bolsonaron tulentekokielto ei toimi. Ympäristötuhot tulisi valvoa ja estää, ja lakeja tulisi vahvistaa. Bolsonaro on kuitenkin järjestelmällisesti heikentänyt ympäristöä suojelevia lakeja, eikä hänen PR-temppuihin ole luottamista”, Batista sanoo.

Koronapandemia on pahentanut tilannetta Amazonilla

Kriisitilanne Amazonin sademetsissä on pahentunut koronapandemian seurauksena. Vuoden 2020 neljän ensimmäisen kuukauden aikana metsäkato kasvoi 55 % verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2019. Tutkijat ovat varoittaneet, että tämän vuoden metsäpalojen kokonaismäärä tulee olemaan vielä pahempi. 

Metsäpalot ovat myös suuri terveysriski. Brasilia on yksi koronapandemiasta eniten kärsinyt maa maailmassa, 76 000 kuollutta ja 2 miljoonaa tartunnan saanutta. Metsäpalot pahentavat tilannetta, koska metsäpalojen aiheuttamat ilmansaasteet johtavat hengityselinsairauksien aiheuttamiin sairaalahoitoon ja kuolemiin.

Deforestation and Fire Monitoring in the Amazon in July, 2020. © Christian Braga / Greenpeace
Palopesäke aivan metsäkatoalueen vieressä. Metsien häviäminen kiihtyy Mato Grosson alueella.
© Christian Braga / Greenpeace

Amazonin keikahduspiste lähestyy

Maailman metsien tuhoaminen on yksi syy nykyiseen koronapandemiaan ja terveyskriisiin. Metsäkadolla on katastrofaaliset vaikutukset ilmastoon ja biologiseen monimuotoisuuteen, koska sademetsillä on tärkeä rooli kamppailussa ilmastokriisiä vastaan. Tutkijat ovat varoittaneet, että Amazon lähestyy keikahduspistettä – käännekohtaa, jonka jälkeen Amazon ei enää elvy ja sademetsät menetetään lopullisesti. Jos tämä peruuttamaton ympäristökatastrofi pääsee tapahtumaan seuraukset ilmastolle, luonnolle ja ihmisille ovat arvaamattomat.

Greenpeace on läsnä Brasiliassa ja antaa Amazonin sademetsille sen äänen, jonka mittaamattoman arvokkaat sademetsät ansaitsevat. Viime vuonna saimme aikaan paljon ja tänä vuonna työ Amazonin sademetsien suojelemiseksi on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Sinäkin voit auttaa: 

Pelasta Amazon

Amazonin sademetsä on uhanalaisempi kuin koskaan aiemmin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu.

Tule mukaan