Mat
Maten vi spiser spiller en stor rolle i dagens miljø- og klimautfordringer. Plantebaserte matvarer har et mindre fotavtrykk enn animalske matvarer, og beskytter dyr, drikkevann, skogene og verdens klima.


Problemet med mat
Produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter har en negativ innvirkning på klima, verdens skoger, vann, menneskers helse, dyrevelferd og rettferdig fordeling. FN og flere uavhengige forskere har for lengst konkludert med at produksjonen av animalsk mat er en av de ledende årsakene til klimaendringer og miljøproblemer.
Husdyrene i landbruket, inkludert fôrproduksjon, står for 19 prosent av verdens samlede klimagassutslipp, ifølge en undersøkelse publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. En kilo storfekjøtt kan føre til 100 ganger høyere klimautslipp enn en kilo grønnsaker.
Hvordan vi jobber med matvaner
Med kampanjen Klimautfordringen inviterer vi folk til å spise mer plantebasert, eller vegansk mat, og dermed utgjøre en forskjell for klima, dyr og helse.
I tillegg til å inspirere folk til å spise mindre kjøtt og mer plantebasert, sunn mat, jobber vi på strukturnivå for å halvere det globale forbruket av kjøtt- og meieriprodukter innen 2050. Det gjør vi blant annet gjennom undersøkelser, rapporter og opplysningsarbeid, og gjennom å legge press på politikere og matprodusenter.
Greenpeace ønsker også restriksjoner på kjøttreklame. Vi mener ikke at alle skal bli veganere, men for å unngå de verste virkningene av klimaendringene, må forbruket av kjøtt- og meieriprodukter ned, og industrien må legges om. Offentlig finansiering av kjøttmarkedsføring må ta slutt, og lovverket mot villedende markedsføring må håndheves når industrielle virksomheter påstår at kjøttproduktene de selger er bærekraftige.

Hva du kan gjøre
– Prøv å spise mindre kjøtt og mer plantebasert. Det finnes heldigvis mange gode alternativer til fullverdige måltider uten kjøtt, og mange spennende oppskrifter.
– Dersom du spiser fisk eller kjøtt, prøv å kjøpe produkter som er bærekraftig produsert heller enn eksempelvis oppdrettslaks og soyafôrede dyr.
– Velg matvarer uten palmeolje, og velg gjerne sesongbaserte og kortreiste matvarer.
– Følg folk eller grupper på sosiale medier for å få gode, plantebaserte oppskrifter til inspirasjon.
– Snakk med venner og kjente om maten vi spiser, og del gode, kjøttfrie oppskrifter.
– Støtt miljøorganisasjoner.
– Løft temaet på jobb, skole eller i foreninger du er med i, for eksempel ved å snakke opp viktigheten av kjøttfrie alternativer.
– Bruk makten din som forbruker – kontakt selskaper og krev at de forbedrer seg.
Engasjer deg sammen med oss i Greenpeace:
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
-
Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev
Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.
-
Nyheter og artikler om mat
Hold deg oppdatert på arbeidet vårt om mat og kosthold her
-
Ti enkle klimatiltak du kan ta i hverdagen
Vi gir deg flere klimatiltak som du kan følge i hverdagen. Disse klimatiltakene gjør det enklere for deg å utgjøre en forskjell for klima og natur.
-
Min grønne ramadan
Jeg er blant dem som feirer ramadan, en tid som jeg også forbinder med engasjementet mitt for klimaet og den globale urettferdigheten klimakrisen representerer.
-
Mat under ramadan: veganske oppskrifter
Den hellige fastemåneden ramadan er like rundt hjørnet. Her finner du veganske oppskrifter som er varianter av retter som tradisjonelt er knyttet til ramadan.
Lær mer om sakene

Overforbruk

Klær og klesindustrien
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav
