Den hellige fastemåneden ramadan er like rundt hjørnet. Dette er en tid som symboliserer fellesskap, raushet, refleksjon, veldedighet, mat og åndelighet. Ramadan kan derfor være en god anledning til å innføre mindre materialistiske vaner og en livsstil man kan ta med seg videre, selv etter at fastemåneden er over. 

Et enkelt sted å starte kan være gjennom kostholdet. Et plantebasert kosthold belaster nemlig klimaet langt mindre sammenlignet med kjøtt- og meieriprodukter. Å dyrke korn og grønnsaker framfor å avle opp dyr er mer arealeffektivt og det reduserer klimagassutslippene fra landbruk. 

Er du nysgjerrig på å teste veganske oppskrifter, kan en enkel måte å komme i gang på være å innføre noen kjøttfrie dager i løpet av ramadan. Eller prøv deg på en helt kjøttfri ramadan. 

Vi har samlet en rekke veganske oppskrifter fra ulike land. Dette er veganske varianter av retter som tradisjonelt er knyttet til ramadan.

LES OGSÅ: Min grønne ramadan

Bhindi masala (okramasala)  

En enkel og sunn familieoppskrift som er en av mine favoritter. 

Ingredienser

25–30 ferske okra
5 ts nøytral olje til steking
1 stor løk
2 tomater
3–4 grønne chili
2–3 ss koriander

¾ ts salt
1 ts rødt chilipulver
1 ts gurkemeie
⅔ ts spisskummen

Fremgangsmåte:

  1. Vask okraen grundig, og la vannet renne godt av. Tørk den godt med et kjøkkenhåndkle. Du kan også tørke den ved å spre den utover et håndkle på kjøkkenbenken. 
  2. Skjær okraen i 3-4 cm lange biter, fjern stilken. Lengde kan varieres ut fra preferanse, men det viktigste er at bitene blir like store, så de tilberedes likt i stekepannen. 
  3. Finn fram en middels stor kasserolle og tilsett olje til steking på middels varme. 
  4. Skjær løken i lange tynne strimler og stek den på lav til middels varme til løken blir klar i fargen (ikke gyllen, den skal brunes gjennom tilberedningen). 
  5. Tilsett hakkede tomater og hele chili med et snitt på midten. La det steke i 3-4 minutter til det blir litt gyllent. 
  6. Deretter kan du tilsette okraen og la det steke i 5 minutter til okraen blir myk. Pass på å ikke blande for mye, da kan okraen bli veldig slimete. 
  7. Tilsett salt, chilipulver og gurkemeie, og stek under omrøring i ytterligere 4-5 minutter. Ha i koriander og spisskummen helt til slutt, og la det godgjøre seg på veldig lav varme til okraen blir myk og løken begynner å se gyllenbrun ut. Mot slutten skal sausen bli tykkere og olja separeres. 
  8. Denne retten kan serveres med all slags brød, men smaker eksepsjonelt godt med fersk hjemmelaget nan til.

Vegansk pakora 

Pakora er deilig gatemat som selges på alle gatehjørner i India og Pakistan. Disse friterte godsakene kan lages med mange ulike grønnsaker og krydder. Her kommer min mors oppskrift.

Ingredienser:

1 stor løk
3 poteter
50 g spinat
En håndfull koriander
150 g kikertmel
1 grønn chili
1 ts salt
1 ts rødt chilipulver
⅕ ts gurkemeie
Vann etter behov for blanding

Fremgangsmåte:

  1. Finn fram en stor bolle og tilsett tynt skåret løk og skrelte poteter i tynne båter, finhakket spinat, kikertmel og krydderet. Bland ingrediensene forsiktig. 
  2. Etter at ingrediensene er blandet sammen, tilsetter du litt og litt vann for å få en jevn, men fast røre. 
  3. Når røra er klar, kan du tilberede olje til frityrsteking på middels varme. 
  4. Bruk to spiseskjeer for å slippe små baller av røra inn i olja. Snu pakoraene underveis, slik at de blir jevnt stekt. Friter på middels varme til de er gjennomstekt. De skal bli gylne i fargen. 
  5. Legg de ferdige pakoraene på kjøkkenpapir så oljen trekkes ut. 
  6. Serveres varme til valgfri dip. Vi anbefaler en grønn urtechutney. 

Vi ønsker deg en grønn og fin ramadan, og håper at det blir en tid for positiv endring.

Global Climate Strike in Bangkok. © Tadchakorn  Kitchaiphon / Greenpeace
Signer for klimarettferdighet

Klimakrisen truer mennesker, biologisk mangfold og planetens fremtid. Det er på tide at vi krever klimarettferdighet og et verdig liv for alle.

Vær med