I fjor offentliggjorde Greenpeace et opptak fra et skjult kamera som filmet en framtredende Exxon-lobbyist (se videoen litt lenger ned i artikkelen). Der kommer det fram at oljeselskapet har undergravd avgjørende klimalovgivning gjennom å påvirke amerikanske politikere.

Greenpeace har avslørt noen av verdens verste miljøkriminelle. Få et innblikk i noen av de siste store undersøkelsene våre som har ledet til at mektige aktører har følt på konsekvensene av å ofre naturen for kortsiktig profitt.

Det er en avgjørende del av Greenpeace sitt arbeid som ikke alle kjenner til: undersøkelsene våre. Hver dag jobber vi for å grave fram historier som tjener offentlighetens interesse, men som myndigheter og mektige selskaper helst vil holde skjult.

Undersøkelser er et grunnleggende element i Greenpeace sine kampanjer. Gjennom metoder som feltarbeid, satellittbilder, næringslivsanalyse og varslingsarbeid, resulterer undersøkelsene våre i harde fakta og bevis som vi trenger for å oppnå forandring.

Undersøkelsene våre har bidratt til å få Royal Dutch Shell ut fra Arktis, fått til et forbud mot engelsk plastavfall i Malaysia, og bidratt til at et stort område av de arktiske hav nå har forbud mot industrielt fiske.

Siden 2015 har Greenpeace også produsert gravejournalistikk. I nettmagasinet vårt Unearthed publiserer vi inngående saker som tar for seg aspekter ved klimaforandringene ingen andre belyser. Vi forteller dyptgående historier som dagsavisene ikke har mulighet til å fortelle ettersom det krever mye tid og ressurser. 

Få et innblikk i tre av de seneste store avsløringene som Greenpeace har stått bak:

1. Greenpeace avslører oljeselskapet ExxonMobil

I fjor offentliggjorde Greenpeace et opptak fra et skjult kamera som filmet en framtredende lobbyist fra oljeselskapet Exxon (se videoen over). I filmen forteller lobbyisten hvordan Exxon har undergravd avgjørende klimalovgivning gjennom å påvirke amerikanske politikere. Blant annet bidro selskapet til å stoppe president Joe Bidens lovforslag om mer fornybar energi.

Greenpeace-avsløringen slo ned som en politisk bombe. For første gang i historien ble Exxon og andre oljegiganter grillet av amerikanske lovgivere under ed i kongressen i Washington om forsøkene deres på å diskreditere klimaforskning og hindre klimahandling. I kjølvannet av avsløringen vår har mange banker og pensjonsfond trukket investeringene sine ut av Exxon.

Les hele avsløringen fra nettmagasinet vårt Unearthed her

2. Vi kobler verdens største kjøttprodusent til brannene i Amazonas

I 2020 brant en tredjedel av Pantanal – våtmarksområdet som leder opp til Amazonas, og som er hjem til mange arter, blant annet Brasils nest største bestand av jaguarer. Bønder stiftet ulovlige branner for å rasere natur og å utvide kvegavlen. Supermarkedkjeder og virksomheter som kjøper kjøtt fra Pantanal, hevdet at de kun kjøpte fra sertifiserte gårder som ikke hadde forbindelse med de katastrofale brannene. 

Men Greenpeace gravde i historien. Etter flere måneders arbeid med å nøste opp i kompliserte varekjeder og å sammenligne data fra ulike databaser, kunne vi dokumentere en vanvittig praksis: Kveg ble flyttet rundt mellom “skitne” gårder som kunne knyttes til ulovlige branner og andre brudd på Brasils miljølovverk, for til slutt ofte å havne på “rene” gårder sertifisert til å levere storfekjøtt til EU.

Storfekjøttet stammet fra Brasils kjøttgiganter JBS, Minerva og Marfrig, og ble videresolgt til store internasjonale selskaper som McDonalds, Burger King og danske Danish Crown. Avsløringen om “hvitvaskingen” av storfe ledet til massiv kritikk mot selskapene. Vi sendte rapporten vår til flere nordiske banker som investerer i brasilianske kjøttgiganter, blant dem Danske Bank. Fire av fem banker som hadde aksjer hos kjøttgigantene, trakk investeringene sine raskt.

Her kan du lese mer og se hele rapporten «Making Mincemeat of the Pantanal«

3. Vi avdekket hemmelighold av informasjon om ulønnsom norsk oljeleting

Husker du oljeskandalen i forbindelse med klimasøksmålet mot den norske staten? Greenpeace avslørte at Olje- og energidepartementet holdt tilbake viktig informasjon for Stortinget om kostnadene ved oljeleting i Arktis. Dokumenter som ble holdt hemmelig i sju år, viste at oljeleting i Barentshavet sørøst med stor sannsynlighet vil medføre et milliardtap for Norge. Stortinget åpnet dermed området for oljevirksomhet på feilaktig faktagrunnlag, og konsekvensen er at vi kan tape milliarder på ulønnsom oljeleting.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité opprettet en granskning. De konkluderte med at regjeringen må vurdere å flytte eierskapet av Equinor fra Olje- og energidepartementet til Nærings- og fiskeridepartementet for å unngå rollekonflikt og dårlig eierskapsoppfølging. Eierskapet av Equinor ble flyttet etter granskningen! Tidligere har nettopp Olje- og energidepartementets slepphendte eierskap av Equinor blitt trukket frem som en av grunnene til at selskapet tapte svimlende 200 milliarder kroner i USA.


Siden Greenpeace – som en helt uavhengige miljøorganisasjon – ikke tar imot offentlig støtte eller penger fra myndigheter eller selskaper, ville det ha vært umulig å avsløre miljøkriminaliteten uten den faste støtten vi får fra engasjerte enkeltpersoner. Vi er 100 prosent uavhengige for å kunne stå fritt til å granske og kritisere alle som skader planeten vår.

Undersøkelsessarbeidet vårt er avhengig av at engasjerte mennesker som deg bidrar med det de kan. Vil du bli med og støtte Greenpeace? Sammen kan vi avsløre flere selskaper og myndigheter som utnytter planeten for kortsiktig profitt. Bli med og utgjør en forskjell!

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med