Ekstremvær rammer oftere og mer intenst som følge av menneskeskapte klimaendringer. I april og mai 2024 rammet en katastrofal flom delstaten Rio Grande do Sul i Brasil. Minst 183 mennesker døde, og mer enn en halv million måtte forlate hjemmene sine.
To av flomofrene, Darroberto og Beatriz, forteller om hvordan de opplevde å bli rammet av Brasils verste flom på 80 år.
LES OGSÅ: Equinor-sjef Anders Opedal fikk vrakrester fra ekstremvær på døra i Greenpeace-aksjon
Flomofrene forteller om ekstremværet
4. mai begynte det plutselig å dukke opp vann. Vi skjønte ikke hvor alt vannet kom fra. Innen en time måtte vi forlate huset, med vann opp til brystet. Vi har aldri opplevd så mye vann. Vi måtte nesten svømme ut.
Vi gikk inn i andre etasje i naboens hus og ble der. Vi var sju stykker, pluss fire kjæledyr. Vi trodde vi skulle bli der over natta og reise tilbake dagen etter. Vi ventet hele dagen på å bli reddet, vannet steg og nådde nesten andre etasje. Andre mennesker var ute på taket og ropte etter hjelp. Det så ut som en krigssone. Vi begynte å få panikk.
Vi ble reddet og kom oss om bord i en båt klokka halv elleve på kvelden, i regnet. Det var sivile som reddet oss. De måtte ødelegge en port for å redde oss.
Sønnen min reddet oss og tok oss med til huset sitt, hvor vi bodde i 22 dager. 22 dager senere hadde vannet fortsatt ikke trukket seg tilbake. Inngangen til nabolaget vårt var full av vann. Vi var desperate.
Etter 22 dager dro vi til min svogers hus for å starte opprydningen der. Knapt noe ble reddet. Det er hjerteskjærende å se alt bæres ut – et helt liv med ting. De ødelagte tingene er fortsatt her; vi gjenopplever hendelsen hver dag. Vi kaster møbler og eiendeler daglig. Det er rotter, kakerlakker, det lukter … Det er fryktelig.
Da vi startet opprydningen i huset vårt, kom venner og familie. Alle ryddet og tok ut ting. Etter at vi fjernet alt, vasket vi hele huset to ganger. Vi malte. Og så kunne vi komme hjem.
Men da vi kom hjem, kom det en ny runde med regn, og vi måtte dra vekk i en uke. Nå vil vi bare bli kvitt gjenstandene. Vi kan ikke kalle det søppel, fordi det var tingene våre. Vi ser med stor sorg på det som har gått tapt, og samtidig med håp om det som kommer. Disse gjenstandene representerer livsverket vårt.
Etter denne katastrofen, har vi sett at det fortsatt finnes gode mennesker, ikke bare dårlige. Jeg tror de dårlige menneskene er høyere oppe. De tror ikke at vi trenger en ny retning.
LES OGSÅ: Orkanen «Helene» knyttes til oljeutslipp og klimaendringer
Klimaendringer gjorde ekstremværet i Brasil mer sannsynlig
Klimakrisa eskalerer med hyppigere ekstremvær og rekordtemperaturer. Forskere har konkludert med at global oppvarming doblet sannsynligheten for ekstremværet i Brasil og gjorde det nærmere 10 prosent mer intenst.
Forbrenning av fossil energi er den viktigste årsaken til klimagassutslipp og klimaendringer. Fossilselskaper fortsetter å fyre oppunder klimakrisa og bidrar til at ekstremvær rammer oftere og kraftigere enn før, og til at folks hjem, levebrød, lokalsamfunn og kultur blir ødelagt.
I 2023 kostet klima- og værhendelser svimlende 3000 milliarder kroner, og kostnaden av klimakrisen vil fortsette å øke i takt med hyppigere ekstremvær og rekordtemperaturer. Det er på tide at fossilindustrien og selskaper som Equinor betaler for klimaskadene de påfører samfunnet.
Klimakrisen fører til mer ekstremvær som flom, stormer og skogbranner. Olje- og gasselskaper som Equinor, som har bidratt mest til klimaendringene, bør betale.
Vær med