Utrydningstruede arter
Naturen har lenge blitt behandlet som en ressurs som kan utnyttes ubegrenset. Dette har ført til at dyr og planter dør ut raskere enn noensinne. FN anslår at over 1 millioner arter vil dø ut innen 2050. Forskerne kaller dette «den sjette masseutryddelsen».


Problemet med utrydningstruede arter
På grunn av menneskelig aktivitet dør dyr og planter ut i et raskere tempo enn noensinne. Klimaendringer, forurensning, landbruk, skogbruk, gruvedrift, overfiske, spredningen av fremmede arter og rovdrift på dyr og planter truer eksistensen til én million arter på verdensbasis. Verden står midt i en naturkrise. Dette er en tilsvarende krise som klimakrisa, og disse krisene forsterker hverandre. Skal vi stanse naturkrisa må vi lykkes i kampen mot klimaendringer, og skal vi lykkes i kampen mot klimaendringer må vi stanse naturtapet.
I Norge er 21 prosent av artene sårbare eller truet av utryddelse. Norske myndigheter legger til rette for å skyte rovdyr som allerede er rødlistet og står i fare for å utryddes. I vernede områder, både til havs og på land, tillates aktiviter som bryter med verneformålet. For eksempel tillates bunntråling, den mest destruktive formen for fiske, i enkelte marine verneområder.
Hva gjør vi for å ta vare på artene
For å takle utfordringene vi står overfor, må vi se klima- og naturtapskrisen i sammenheng og grunnleggende endre hvordan vi forholder oss til naturen.
Greenpeace jobber for å verne 30 prosent av verdens landareal og 30 prosent av verdens hav innen 2030. Dette ble etter press fra Greenpeace og andre vedtatt som et globalt mål på naturtoppmøtet i 2022. Nå begynner arbeidet med å gjennomføre det målet. Vi må ta vare på hav og skog, og vi må beskytte økosystemene i naturen. Den mest effektive måten for å gjøre det er å opprette verneområder eller naturreservater, hvor industriell aktivitet ikke tillates.

Hva du kan gjøre med naturkrisen
Snakk med venner og kjente om naturkrisen. Støtt organisasjoner som jobber for å ta vare på biologisk mangfold. Skriv under på opprop, delta i demonstrasjoner og debatter om temaet, eller arranger din egen. Engasjer deg på sosiale medier eller skriv leserinnlegg, og løft temaet på jobb, skole eller i foreninger du er med i.
Kontakt politikere lokalt eller nasjonalt og delta i demokratiske prosesser som folkemøter og valg.
Engasjer deg for naturen sammen med oss i Greenpeace:
-
Signer for beskyttelse av verdenshavene
Bli med på Greenpeaces skipsekspedisjon til unike undervannsverdener som trenger umiddelbar beskyttelse. Bidra til å bevare sårbare undersjøiske områder og verdifulle økosystemer. Sammen kan vi ta avtalen fra ord til handling og sikre et sunnere hav for fremtidige generasjoner.
-
Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
Nyheter
Hold deg oppdatert på arbeidet vårt med naturkrisen og utrydningstruede arter her.
-
Valg 2025: Din karakter, basert på partiet du stemmer på
Hvilken karakter er du, basert på klima- og miljøpolitikken til partiet du stemmer på? Finn din karakter og se partiene som er best på klima, natur og fred.
-
Summary Report: Threatened whales in Norway’s proposed deep sea mining area
An new Greenpeace report shows the presence of deep-diving and noise-sensitive marine mammals in the area in the Arctic designated to deep sea mining.
-
Velgerguide før stortingsvalget 2025 viser fire grønne partier
Mange nordmenn er opptatt av klima og miljø før årets stortingsvalg. En ny velgerguide fra Greenpeace før stortingsvalget 2025 viser fire grønne partier.
Lær mer om sakene

Rovdyr

Insekter

Hvaler
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Hav

Skog og landbruk
