Jo flere julegaver vi kjøper, desto mer belaster vi naturen. Vi i Greenpeace har samlet noen av våre beste tips til alternative og hjemmelagde julegaver som både gleder dine kjære og sparer miljøet. Se også årets bærekraftige julegave 2020 fra Greenpeace.

 

Alternative julegaver som sparer miljøet og sprer glede

Artikkelen er oppdatert i oktober 2020.

Desember betyr at julen nærmer seg med stormskritt. Høytiden er høysesong for pengebruk, og vi bruker stadig mer penger på julegaver. Her er åtte tips til alternative julegaver:

1. Spleis på varig kvalitet

Små gaver kjøpt i siste minutt er gjerne ting som ikke behøves eller blir brukt. For å redusere antall gaver under treet, slå dere heller sammen med venner eller familiemedlemmer og spleis på en skikkelig kvalitetsgave som varer lenge.

2. Gi opplevelser

Noe av det beste man kan få i gave er opplevelser som man kan dele med andre. Gi et gavekort, kjøp billetter til en konsert, teaterforestilling eller bruk tipset fra punkt en og kjøp et festivalpass.

3. Gi bort årets bærekraftige julegave 2020

Med årets bærekraftige julegave bidrar du til å beskytte verdens skoger, hav og biologiske mangfold – og får nytt liv til å vokse. Det trykte kortet kommer med frø som kan plantes for den blå, grønne eller levende planeten. Les mer og bestill årets julegave her, til deg selv eller noen du bryr deg om.

Her er årets bærekraftige julegave fra Greenpeace. Det trykte kortet kommer med frø som kan plantes, mens det digitale kortet inneholder tips til hvordan du kan bidra til det biologiske mangfoldet.
4. Abonnement

Gaven som gir og gir. Et abonnement er en gave som garantert vil være til glede og nytte året rundt. Hva med å overraske med et årsabonnement på Netflix, et favorittmagasin, en lydboktjeneste eller bysykkelabonnement?

5. En hjemmelaget gave

Det er alltid hyggelig å få hjemmelagede gaver, og her er det bare fantasien og kreativiteten som setter grenser. Sett ditt personlige preg på gavene med hjemmelagede karameller, et strikket skjerf eller en hjemmelaget kroppsskrubb av havsalt og olje.

6. Økologisk eller fairtrade-mat

Ikke alle har tid til å lage julegavene selv, men vi kan sørge for at gaven vi kjøper tar vare på arbeidsvilkårene til de som lager den samt belaster miljøet så lite som mulig. Økologiske og fairtrade-matvarer som kaffe eller sjokolade er midt i blinken for den matglade i familien eller vennegjengen.

7. Tjenester

I den ellers så strevsomme hverdagen er tid noe av det mest verdifulle vi kan gi. Lag et fint gavekort hvor du kan tilby barnepass, middagslaging eller vaske huset i en tid fremover.

8. Gi tid til hverandre

I bunn og grunn har nesten alle i Norge alt vi behøver materielt sett. Noen uker etter at vi fikk en gave husker vi kanskje ikke engang hva vi fikk. De minnene som vi sitter igjen med er tiden vi bruker med venner og familie. I år kan du avtale at dere rett og slett skal gi hverandre mer tid sammen.