Oversikt over hvilke merker som er grønne

Hvilke teknologiselskaper er de grønneste? Finn det ut med Greenpeace sin 2017-guide til grønnere elektronikk!

I dag lanserer Greenpeace “The Guide to Greener Electronics” som analyserer hvilke av verdens 17 ledende elektronikkselskaper som er best for miljøet. Vi målte på de tre områdene: Energi, ressursforbruk og kjemikalier.

Samsung, Huawei og Amazon kom dårligst ut i Greenpeace sin elektronikkguide

Fairphone og Apple ligger foran merker som Samsung, Huawei og Amazon, som svikter når det gjelder å ta ansvar for deres miljøfotavtrykk.

Greenpeace har rangert 17 av verdens ledende teknologiselskaper basert på deres åpenhet, ytelse og beslutningspåvirkning på tre områder som er avgjørende for å gjøre industrien grønnere: Reduksjon av utslipp gjennom fornybar energi, bruk av resirkulerte materialer og eliminering av farlige kjemikalier.

“Tekniske bedrifter hevder å være i forkant med innovasjon, men deres forsyningskjeder sitter fast i industrialderen. Vi vet at de kan forandre seg. I stedet for å forsterke klimaendringene, må disse selskapene vise veien fremover, akkurat som noen selskaper som Google og Apple har gjort med datasentre på fornybar energi, sier Gary Cook, senior IT-kampanje i Greenpeace USA.

Dell og HP følger Apple og Fairphone med en C +, mens elleve selskaper, inkludert Samsung, Huawei og Amazon, faller i D og F-serien.

Til tross for sin sentrale posisjon som både den største produsenten av smarttelefoner og en av de største leverandørene av skjermer, er Samsungs produksjonssystem avhengig av fossile brensler. Selskapet brukte mer enn 16.000 GWh energi i 2016, med bare 1 prosent fra fornybare energikilder.

Viktige funn inkluderer:

Forsyningskjeder driver etterspørsel etter skitten energi: Opptil 80 prosent av karbonutslippene over en enhets levetid oppstår under produksjon. Selv om Apple, Google og andre internettbedrifter gjør fremskritt med å overføre datasentrene til fornybar energi, har nesten alle selskapene ennå ikke taklet det raskt voksende karbonavtrykket og avhengigheten av skitten energi i sine forsyningskjeder. Apple er det eneste selskapet så langt som har forpliktet seg til 100 prosent fornybar kraft for sin forsyningskjede.

Planlagt forgjengelighet som designfunksjon

Apple, Microsoft og Samsung er blant selskapene som beveger seg i feil retning på bærekraftig produktdesign – mange av deres nyeste produkter er vanskelige å reparere eller oppgradere. HP, Dell og Fairphone er de bemerkelsesverdige unntakene til denne trenden, og produserer et økende antall produkter som kan repareres og oppgraderes.

Manglende åpenhet i forsyningskjedene

De fleste selskaper, inkludert Amazon, Google, Huawei og de andre kinesiske merkene Oppo, Vivo og Xiaomi, mangler åpenhet om sine leverandører, og holder de miljømessige fotavtrykkene i deres forsyningskjede gjemt.

Manglende gjennomsiktighet og overvåking av kjemikalier på arbeidsplassen

For å beskytte arbeidstakers helse og sikkerhet, må alle bedrifter identifisere og eliminere farlige kjemikalier som brukes til produksjon av sine produkter, og forbedre arbeidstakerens helse og sikkerhet. Apple, Dell, Google, HP og Microsoft er de eneste selskapene i guiden som publiserer sine lister over stoffer som må begrenses ved produksjon av deres enheter (MRSL).

Mellom 2006 til 2012 publiserte Greenpeace regelmessig retningslinjer for grønn elektronikk, og som følge av dette ble det stadige fremskritt fra bedrifter for å utfase farlige materialer og gjøre enhetene mer energieffektive.

“Det er tydelig at virkningen av den lineære forretningsmodellen av enhetsprodusenter strekker seg utover bekymringene for e-avfall. Vi trenger å se høyere ambisjoner, mer åpenhet og mer innsyn fra bedrifter for å takle miljøpåvirkningen av deres enorme forsyningskjeder. Den nåværende modellen kan ikke opprettholdes, sier Cook.

Greenpeace utfordrer IT-sektoren til å ta ansvar for sitt raskt økende fotavtrykk på planeten ved å:

– Skifte forsyningskjeder for å bli fornybart drevet;
– Redusere syklusen med konstant forbruk av flere mineraler og andre ressurser ved å designe langvarige produkter som bruker mer resirkulerte materialer, og;
– Detox sine produkter og deres forsyningskjede ved å finne alternativer til farlige kjemikalier.