Krev at selskapene slutter å gjemme seg bak åpenbart utilstrekkelige sertifiseringer og umiddelbart slutter å kjøpe skitten palmeolje.

Skriv under

Har du noensinne lurt på hvor orangutanger sover? Eller hvor navnet deres kommer fra? Her er ti artige fakta som du kan imponere vennene dine med.

1. Orangutanger lever bare på to øyer – Du finner dem i Sørøst-Asia på øyene Borneo og Sumatra. For 12.000 år siden levde de også i Sør-Kina, Indokina, Java og sør på Sumatra. Men der er de utryddet.

2. Tre arter – Før trodde man at det bare var to arter av orangutanger, borneoorangutangen (Pongo pygmaeus) og sumatraorangutangen (Pongo abelii). I fjor ble imidlertid en ny art oppdaget: tapanuliorangutangen (Pongo tapanuliensis).

3. Nailet det! – En tredel av orangutanger har ikke negler på stortåen!

4. Menneske fra skogen – Ordet orangutang kommer fra malayisk: “orang” betyr menneske og “utang” kommer fra “hutan” som betyr skog, så ordet orangutang betyr bokstavelig talt menneske fra skogen.

5. Stor klem – Orangutanger er som regel mellom 1,2 til 1,5 meter høye, men har et langt armspenn på opptil to meter!

6. Nesten familie – Vi mennesker deler nesten 97 prosent av det samme DNA-et med orangutanger, hvilket betyr at de er våre nærmeste slektninger etter sjimpanser.

7. Einstøing – selv om vi har mye av det samme DNA-et som orangutanger, er de ikke like sosiale dyr som oss. De tilbringer mye tid alene. Etter de har paret seg, forlater hunnen, hannen som ikke har noen rolle i barnets oppdragelse.

8. Trives i høyden – Orangutanger tilbringer mye tid i trær. De sover til og med i reder i trærne. Borneoorangutanger oppholder seg noen ganger på bakken, mens sumatraorangutangen sjeldent gjør det.

9. Fem om dagen – Orangutanger spiser hovedsakelig frukt og blader, men det hender også at de bruker pinner til å skrape ut termitter fra hull i trær som de spiser. Nam!

10. Kritisk truet – Bestanddelen av orangutanger minker med 25 om dagen. Regnskogene orangutangene bor i blir rasert for å lage palmeoljeplantasjer, og det er en alvorlig trussel mot dem. Palmeolje er en ingrediens som blir brukt til å lage produkter for selskaper som Freia, Unilever, Mondelez and Nestlé. Hvis vi ikke handler nå, vil flere uerstattelige hjem bli tilintetgjort og orangutangen kan forsvinne for alltid.

Signer underskriftskampanjen vår mot palmeolje, og bidra til at orangutangene kan fortsette å ha et hjem.