Greenpeace-aktivister på oljerigg med bannere som sier "Slutt å bore i Arktis", "Ban new oil" og "People vs oil".

Oslo, 23. juni 2021 – Greenpeace raser mot oljetildeling i iskantsonen og krever at den neste regjeringen innfører full stans i all ny oljeleting, og trekker tilbake 25. konsesjonsrunde.

I dag delte olje- og energiminister Tina Bru ut fire nye oljelisenser gjennom 25. konsesjonsrunde til selskapene Shell, Equinor, Idemitsu Petroleum, Ineos E&P, Lundin, OMV og Vår Energi. Tildelingen skjer stikk i strid med anbefalingene fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som sier 1,5-gradersmålet ikke tåler mer olje- og gassleting. Greenpeace mener tildelingen er et klart brudd på Parisavtalens klimamål. Miljøorganisasjonen er særlig kritisk til den nordligste av oljelisensene, som befinner seg i den svært sårbare og artsrike iskantsonen. Statens egne miljøfaglige råd anbefalte å verne iskantsonen mot oljeboring, men de rådene valgte dessverre regjeringen blankt å overse.

– Regjeringa fortsetter å presse på for mer oljeboring i sårbar natur. Det er hårreisende at regjeringa hverken lytter til forskerne eller IEA, som er krystallklare på at leting etter enda mer olje og gass bryter med klimamålet Norge er forpliktet til. Denne konsesjonsrunden burde vært avlyst, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge

– Nå som regjeringen ignorerer forskerne og IEA forventer vi at Ap, Sp og Høyre i neste stortingsperiode tar ansvar og avlyser all ny oljeleting. Her kan de lære av SV, MDG, Venstre og Rødt, som alle har lyttet til klimaforskerne, og sagt nei til all ny oljeleting, fortsetter Pleym.

23. konsesjonsrunde

I 23. konsesjonsrunde i 2016 ble for første gang på over 20 år nye områder åpnet for leteboring etter olje og gass på norsk sokkel.

23. konsesjonsrunde ga tilbud om 40 blokker i ti nye utvinningstillatelser. Tre av dem var i det nyåpnede området Barentshavet sørøst utenfor Øst-Finnmark.

Historisk lav interesse for 25. konsesjonsrunde

Miljøorganisasjonen peker på at oljeindustriens interesse for 25. konsesjonsrunde har vært rekordlav: Kun syv selskaper søkte om lisenser, ned fra 26 søkere i 23. konsesjonsrunde i 2016. Det viser at flertallet av selskapene har gitt opp troen på olje fra Barentshavet. Stadig flere økonomer advarer også mot den finansielle klimarisikoen ved tildeling av oljelisenser i umodne områder, rekordlangt mot nord. Olje- og energidepartementet avviste å utrede den samlede klimarisikoen for konsesjonsrunden, stikk i strid med anbefalingen fra Miljødirektoratet.

– Selv med de gunstige subsidieordningene vi har for oljeindustrien ser vi at til og med oljeselskapene selv nærmest ikke er interessert i å lete etter olje så langt nord. Nå er det på tide at politikerne henger med, stanser letingen etter ny olje og akselererer satsningen på grønne, trygge jobber.

Lurer du på hva Norge skal leve av etter olja? LES MER HER.