Fire aktivister fra Greenpeace Norden har søndag kveld gått til fredelig aksjon mot et tankskip som frakter giftig avfall for Equinor. Ved hjelp av kraftige magneter og dykkerutstyr forankret aktivistene en liten seilbåt til kjemikalietankskipet Bothnia for å hindre det i å forlate Mongstad.
Oppdatering onsdag 21. juni: Aksjonen pågår fortsatt
Skipet skal etter planen frakte opptil 9000 tonn giftig oljevann fra Equinor og deres oljeraffineri på Mongstad, til Danmark for dumping. Ledende norske jurister mener eksporten bryter med Baselkonvensjonen, som regulerer eksport av farlig avfall.
LES OGSÅ: Greenpeace-aksjonen på Mongstad, dag for dag
– Vi krever at Equinor stanser eksporten av giftig oljeavfall til Danmark. Equinor har altfor lenge sendt avfallet sitt til Danmark på ulovlig vis, og fraskrevet seg alt ansvar de har som forurenser. Nå er det på tide at Equinor håndterer dette avfallet selv, og om de ikke greier det, så må de redusere oljeproduksjonen, sier Tale Hammerø Ellingvåg, fagrådgiver i Greenpeace.
Norsk oljeindustri eksporterer giftig oljevann til Danmark
Den fredelige aksjonen er en protest mot at norsk oljeindustri, med Equinor i spissen, i tjuefem år har eksportert giftig oljevann til Danmark.
Årlig er det snakk om opptil 150.000 tonn med oljevann, som inneholder giftige og kreftfremkallende kjemikalier som PFOS og PAH-er. Dette oljevannet slippes ut i danske havområder etter en utilstrekkelig renseprosess, og lokale fiskere melder om massedød i fiskebestandene.
Oljevannet, såkalt produsert vann, er et uunngåelig avfallsprodukt fra oljeproduksjon. Når Equinor og andre selskaper pumper opp olje, følger det med vann. Dette vannet inneholder lave konsentrasjoner av olje, selv etter at det har blitt separert og renset. I tillegg inneholder det produserte vannet giftige kjemikalier som kan være skadelige for mennesker og miljøet.
Spørsmål og svar om eksporten av oljevann til Danmark
Alternativet er at Equinor bygger opp kapasitet for å håndtere avfallet her hjemme i Norge, slik Baselkonvensjonen krever.
Equinor har ikke tatt kostnadene ved å bygge opp kapasiteten til å håndtere dette avfallet i løpet av de 24 årene som har gått. I stedet har de eksportert problemet til Danmark.
Ved behandling av produsert vann i Norge må det stilles strenge miljøkrav. I Danmark har danske medier rapportert om at rensingen ikke har skjedd ved bruk av den best tilgjengelige teknologien. Det kan ikke tillates i Norge. Om Equinor ikke greier å rense oljevannet på en tilfredsstillende måte, så må oljeproduksjonen begrenses.
I Danmark har debatten om importen av Equinors giftige oljeavfall tiltatt siden i fjor høst. Saken endte opp på miljøministeren bord, og i midten av april besluttet danskene i framtiden å si nei til importen av Equinors giftige avfall. Den danske miljøministeren, Magnus Heunicke, brukte de voldsomme miljøpåvirkningene som begrunnelse for at landet nå sier nei.
Danmarks nei til nye importtillatelser betyr at den nåværende tillatelsen vil bli den siste. Men den løper ikke ut før om 2,5 år. Det betyr at Equinor kan fortsette å snike seg unna ansvaret for avfallet sitt i lang tid framover.
Jusprofessor Ole Kristian Fauchald har uttalt til NRK at han mener eksporten bryter med Baselkonvensjonen, en internasjonal konvensjon som regulerer eksport av farlig avfall. Fauchald påpeker at Norge har en plikt til å gripe inn og stanse eksporten når det kommer fram at avfallet ikke behandles tilstrekkelig. Også i Danmark har jusseksperter landet på at regelverket brytes, både ved at importen tillates inn til Danmark, og at RGS, selskapet som behandler avfallet, har en miljøgodkjenning til tross for at utslippene bryter med miljøkvalitetskrav.
«Equinor = giftig»
To av Greenpeace-aktivistene svømmer ved siden av seilbåten og holder opp bannere med budskapet “Equinor = giftig” og “Norsk olje = miljøgift”. Aktivistene var ved 21.30-tiden i ferd med å male budskapet “Equitoxic” på skipets skrog.
– Dette viser en bokstavelig talt giftig side av norsk oljeproduksjon som det har blitt snakket alt for lite om. I tillegg til at Equinor på ulovlig vis eksporterer giftig oljevann til Danmark, så er det store utslipp av dette i Norge også, sier Tale Hammerø Ellingvåg, fagrådgiver i Greenpeace.
Aktivistene har festet den lille Greenpeace-seilbåten Tanker Tracker til lasteskipet både over og under vannoverflaten, og planlegger å bli værende så lenge som mulig. Om bord i Tanker Tracker er også Greenpeace-aktivistene Cinta Hondsmerk og Amanda Louise Helle fra henholdsvis Stavanger og Bergen:
– Jeg aksjonerer i dag for å stoppe Equinors gifteksport til Danmark. Utslippene der dreper livet i havet, og nå krever vi at Equinor stanser den ulovlige eksporten, og heller tar ansvar for at avfallet renses for miljøgifter her i Norge, sier Hondsmerk.
– Jeg hadde aldri godtatt at fjordene her jeg er vokst opp ble drept på denne måten, da kan jeg ikke godta at danske havområder dør på grunn av oss, avslutter Helle.
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med