I februar la Equinor fram sine resultater for fjerde kvartal og driftsresultatet sitt for 2024. Mer enn 99 prosent av energien Equinor produserte i 2024 var klimafiendtlig olje og gass, mens kun 0,4 prosent var fornybar energi.
© Rasmus Törnqvist / Greenpeace

I februar la Equinor fram sine resultater for fjerde kvartal og driftsresultatet sitt for 2024. Mer enn 99 prosent av energien Equinor produserte i 2024 var klimafiendtlig olje og gass, mens kun 0,6 prosent var fornybar energi.

Equinor vil ha mer olje og gass og mindre fornybar energi

Samtidig meldte selskapet at de reduserer sine egne fornybarmål for 2030, og vil investere mindre i fornybare energikilder framover. I stedet øker de produksjonen av olje og gass med 10 prosent fram mot 2027. Disse kuttene i fornybar energi er et tydelig tegn på at Equinor ikke tar energiomstillingen på alvor, og at de setter profitt over et levelig klima og et trygt livsgrunnlag for framtidige generasjoner.

– Equinor fortsetter å tjene seg søkkrike på å forverre klimaendringene, som fører til mer ekstremvær, issmelting og tap av menneskeliv. Når over 99 prosent av Equinors energiproduksjonen fortsatt er fossil og selskapet attpåtil kutter fornybarmål, er det umulig å ta selskapets grønne løfter seriøst, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

LES OGSÅ: Equinor og bærekraft: Seks ting du bør vite

Equinor satser fortsatt på kontroversielle prosjekter i utlandet

Equinor har en rekke kontroversielle og ulønnsomme prosjekter i utlandet. På selskapets kapitalmarkedsdag tidligere i februar annonserte Equinor at de fortsetter å satse tungt på disse prosjektene framover.

LES OGSÅ: Sannheten om Equinors skitne utenlandsprosjekter

Dersom Equinor hadde betalt mer i utbytte framfor å investere i utlandet, kunne selskapet kuttet 6,3 gigatonn med CO2-utslipp. Det ville dessuten vært mer lønnsomt for Norge, viser en ny studie fra den australske organisasjonen ACCR.

– Dagens ledelse i Equinor er åpenbart uskikket til å omstille selskapet i tråd med klimamålene. Equinor har gått på smell etter smell i utlandet. Likevel fortsetter de å sløse bort skattebetalernes penger på tapsprosjekter, og skaper store lokale protester der de opererer. Utenlandssatsningen gjør det umulig for Equinor å opptre innenfor rammene av Parisavtalen, sier Pleym.