En beskjed om ytringsfrihet til oljeselskapet Energy Transfer in Dallas.
© Laura Buckman / Greenpeace

I februar og mars pågår en rettssak i Nord-Dakota som har som mål å kneble Greenpeace, og som i verste fall kan føre til at Greenpeace sitt kontor i USA blir stengt.

I et såkalt SLAPP-søksmål (Strategic Lawsuits Against Public Participation) mot Greenpeace International og Greenpeace USA krever oljeselskapet Energy Transfer en svimlende erstatning på 300 millioner dollar. Det tilsvarer over 3 milliarder kroner. Men hva er egentlig et “SLAPP”-søksmål, hva handler saken om, og hvem står bak? 


Mandag 24. februar starter en viktig og historisk rettssak i Nord-Dakota i USA. Rettssaken handler om ytringsfrihet og retten til fredelig protest, og kan i verste fall føre til at Greenpeace i USA går konkurs og må stenge. 

Oljeselskapet Energy Transfer påstår at Greenpeace skal ha organisert protestene i 2016 mot den planlagte byggingen av oljerørledningen Dakota Access Pipeline, men disse påstandene er helt usanne og uten hold i virkeligheten. 

Oppdatering: Dømt til å betale 7 milliarder kroner til Energy Transfer

Hva handler rettssaken mellom Energy Transfer og Greenpeace om?

Protestene i 2016 ble ledet av den modige urbefolkningen Sioux. De fortsetter den dag i dag å kjempe mot rørledningen, som fortsatt er i drift. Oljerørledningen skulle føres gjennom områder som blant annet har viktig kulturell og historisk betydning for Siouxene.

Selv om Greenpeace hadde en svært begrenset rolle i disse protestene, som begynte måneder før Greenpeace ble involvert, hevder Energy Transfer uten bevis at de fredelige protestene mot rørledningsprosjektet ble planlagt av Greenpeace. Som en konsekvens av disse anklagene har Greenpeace International og Greenpeace USA siden 2017 måttet forsvare seg mot Energy Transfers ubegrunnede SLAPP-søksmål.

Først forsøkte Energy Transfer å saksøke Greenpeace USA, i en føderal domstol under RICO-loven (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Det er amerikansk føderal lovgivning designet for å straffeforfølge mafiaaktivitet. Her ble saken avvist. Dommeren uttalte at bevisene «langt fra» oppfylte kravene for å fastslå RICO-virksomhet.

Energy Transfer forsøkte deretter å på nytt saksøke Greenpeace i USA og Greenpeace International, denne gangen i en statlig domstol i delstaten Nord-Dakota. Denne saken, som skal bli bestemt av en jury, starter 24. februar 2025 og vil foregå i seks uker. Energy Transfer anklager organisasjonen for ærekrenkelse og konspirasjon, og den innebærer et erstatningskrav på godt over 3 milliarder norske kroner.

En urfolksaktivist holder opp salvie mens politi og nasjonalgarde konfronterer urfolk og støttespillere som forsøker å blokkere Dakota Access Pipeline.
En urfolksaktivist holder opp salvie mens politi og nasjonalgarde konfronterer urfolk og støttespillere som forsøker å blokkere Dakota Access Pipeline. Salvie brukes tradisjonelt i seremonier og ritualer for å rense og beskytte. © Richard Bluecloud Castaneda / Greenpeace

Hva er Dakota Access Pipeline?

Saken går tilbake til 2014 og Energy Transfers planer om å bygge oljerørledningen Dakota Access Pipeline (DAPL). Rørledningen skulle føre råolje fra et skiferoljefelt i Nord-Dakota til Illinois og videre ned til den amerikanske golfkysten. Prosjektet ble møtt med voldsomme protester, som nådde et høydepunkt i 2016. 

Bekymringene rundt prosjektet handler primært om de potensielle miljørisikoene, inkludert risikoen for oljeutslipp og forurensning av Sioux-stammens vannforsyning, samt om krenkelse av urfolksrettigheter og ødeleggelse av kulturelt viktige steder.

Protestene kom særlig fra Standing Rock Sioux-stammen og andre amerikanske urfolkssamfunn, men også fra miljøorganisasjoner som Greenpeace USA, som viste støtte til urfolkssamfunnene. 

Hva er historien til Standing Rock-protestene?

Medlemmer av Standing Rock Sioux-stammen, sammen med andre Sioux-stammer, har fra starten vært imot rørledningen. Stammens overhode, Dave Archambault, satte rørledningen i et historisk perspektiv ved blant annet å si:

– Uansett om det er gull fra Black Hills, vannkraft fra Missourielven eller oljerørledninger som truer våre forfedres arv, har vårt folk alltid betalt prisen for Amerikas rikdom.

I 2016 ble hele verden fascinert av motstanden som Standing Rock Sioux-stammen viste mot rørledningen. Titusenvis reiste til Standing Rock for å kreve at urfolks drikkevann i Missourielven ble beskyttet, og for å vise sin støtte. I oktober 2016 besøkte representanter fra FN Standing Rock og uttrykte bekymring for rettighetene til urfolket.

Sioux-stammen satte opp leir ved elven der rørledningen skulle gå, hvor man kunne be. Organisasjonen Young Water Protectors organiserte et 800 kilometer langt stafettløp for å overlevere et brev til US Army Corps of Engineers (den amerikanske hærens ingeniørregiment). 

I juli 2016 saksøkte Standing Rock Sioux den samme organisasjonen av ingeniører i et forsøk på å blokkere godkjenningen av rørledningen. Da «Black Snake», den svarte slangen, som rørledningen ble kalt, nærmet seg elven sommeren og høsten 2016, vokste protestene og tiltrakk seg nasjonal og etter hvert global oppmerksomhet

Hvem er Energy Transfer?

Energy Transfer er et amerikansk selskap som spesialiserer seg på å lage rørledninger for transport av olje og gass. Styrelederen, Kelcy Warren, er kjent som en av Donald Trumps største økonomiske støttespillere, og han har donert millioner av dollar til Trumps presidentkampanjer. 

I desember 2016 avslo Barack Obama-administrasjonen selskapets søknad om landtilgang til rørledningen. Men kort tid etter at Donald Trump inntok det ovale kontoret i 2017, signerte han et ordre som tillot Energy Transfer å fullføre Dakota Access Pipeline og begynne å bruke den til å transportere skiferolje ut av Nord-Dakota. Kort tid før hadde Kelcy Warren donert 250 000 dollar til Trumps innsettelsesseremoni

Oljerørledningen ble ferdigstilt og satt i drift i juni 2017. Rørledningen gjør det mulig å flytte store mengder olje raskt fra oljefeltene til steder der oljen skal brukes eller selges.

Hva er en SLAPP-sak / SLAPP-suit?

Energy Transfers søksmål mot Greenpeace er et klart eksempel på en “SLAPP-suit”. SLAPP står for «Strategic Lawsuit Against Public Participation» eller på norsk «strategisk søksmål mot offentlig deltakelse». 

Gjennom tidkrevende søksmål og rettsprosesser med astronomiske omkostninger prøver rike, mektige selskaper å kneble frivillige organisasjoner og aktivister. Målet er å presse dem til konkurs, avskrekke dem fra å drive med fredelig protest og til slutt få dem til å tie. 

SLAPP-saken mot Greenpeace International og Greenpeace USA prøver ikke bare å omskrive historien til bevegelsen ledet av Standing Rock Sioux. Gjennom søksmålet prøver Energy Transfer også å tømme Greenpeace for ressurser. Og hvis vi taper rettssaken, vil det både få ødeleggende konsekvenser for Greenpeace i USA og vidtrekkende konsekvenser for retten til ytringsfrihet og fredelig protest og for klimakampen verden over. 

LES OGSÅ: Sju eksempler på sivil ulydighet

Hva slags anti-SLAPP-sak har Greenpeace anlagt i EU?

Melding til Energy Transfer fra aktivister og besetningen på Greenpeace-skipet The Witness, under en skipstur utenfor norskekysten. © Greenpeace
Melding til Energy Transfer fra aktivister og besetningen på Greenpeace-skipet The Witness, under en skipstur utenfor norskekysten. © Greenpeace

Som motsvar til SLAPP-søksmålet leverte Greenpeace International et søksmål mot Energy Transfer 11. februar i år. Søksmålet ble levert i en nederlandsk domstol og vil være første gang EUs nye anti-SLAPP-direktiv testes.

Loven ble vedtatt i fjor og beskytter organisasjoner registrert i EU mot SLAPP-søksmål utenfor EU og gir dem rett til kompensasjon. Direktivet skal gi beskyttelse mot åpenbart grunnløse krav eller misbruk av rettsprosesser i sivile saker som vil ha grenseoverskridende følger.

Greenpeace International prøver å få dekket alle sine kostnader som følge av Energy Transfers gjentatte, grunnløse søksmål. Nord-Dakota mangler en slik lovgivning, så selv ved en seier vil ikke Greenpeace få dekket alle kostnadene sine.

Hvis Greenpeace vinner anti-SLAPP-saken, vil det være en oppmuntring til sivilsamfunnet i hele EU. Det kan også vise vei for andre som kjemper mot SLAPP-saker rundt om i verden.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe Greenpeace?

Energy Transfers søksmål mot Greenpeace er en avgjørende test av bruken av SLAPP-søksmål. Et tap kan få store konsekvenser for alle som deltar i demonstrasjoner, eller som våger å kritisere mektige, superrike selskaper. Det er med andre ord en test av ytringsfriheten og retten til å protestere fredelig – to nøkkelelementer i demokratiet. 

Men det er mulig å slå tilbake så lenge vi står sammen. I 2023 saksøkte oljegiganten Shell Greenpeace UK og Greenpeace International for en fredelig protest. Hadde vi tapt, ville vi vært nødt til å betale over 122 millioner kroner i erstatning. Vi viste dem at vi ikke lar oss skremme – og Shell gikk til forlik. 

Vi trenger din hjelp for nok en gang å vise oljegigantene at de ikke kan kneble oss, og at folkelig press vinner til slutt.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med