I dag kom en fantastisk nyhet – Equinors planer om å etablere Wisting-feltet 300 kilometer fra Finnmarkskysten stoppes! Equinor melder selv at de utsetter beslutningen om å investere eller ikke til 2026, i praksis betyr at prosjektet er avlyst.

Betydningen av denne seieren er stor: 200 millioner tonn CO2, tilsvarende fire ganger Norges årlige utslipp, blir liggende under havbunnen. Det yrende livet og rike artsmangfoldet i iskantsonen får være i fred, og risikerer ikke å bli dekket av farlig oljesøl. Krafta i Finnmark får gå til grønn industri, og forhåpentligvis vil det legge mindre press på reindriftsområder. Leverandørindustriens kapasitet frigjøres til å fokusere på fornybare prosjekter som havvind, i stedet for et ekstremt og kontroversielt oljeprosjekt som ville økt den norske oljeavhengigheten.

Equinor sier selv at de utsetter avgjørelsen om prosjektet skal igangsettes eller ikke til 2026. Dette er i praksis pengesnakk for “Wisting blir aldri noe av”. Når Equinor nå ikke leverer Plan om utvikling og drift (PUD) i år, går de glipp av de enorme skattelettene i oljeskattpakka. Oljefeltet Wisting har alltid vært en dårlig investeringsbeslutning, og før oljeskattpakka hadde Equinor lagt prosjektet i en skuff, av lønnsomhetsårsaker. Nå droppes hele prosjektet. Les mer om hvorfor Wisting-feltet er et dårlig prosjekt.

Les mer om Greenpeace-kampanjen for å stoppe Wisting-feltet her.

En seier – ikke en utsettelse av Wisting

Det har blitt tydelig at Wisting-feltet har vært enormt dårlig planlagt, med store mangler i utredningene. Ettersom Wisting ville vært avhengig av tilgang på store mengder strøm fra land, ble det også et spørsmål om urfolksrettigheter, strømpriser og manglende kraft til landbaserte industriprosjekter i Finnmark. I tillegg er prosjektet svært dyrt, og har blitt dyrere. Equinor sier kostnadene nå har økt til over 100 milliarder. Det er milliarder som nå heller kan investeres i solceller, havvind og en rettferdig, grønn omstilling. Det sentrale argumentet for å innføre oljeskattpakka var å sikre oppdrag til og arbeidsplassene i leverandørindustrien. Når det i dag er mange oppdrag og lang leveringstid i leverandørindustrien, har også mye av den politiske støtten til Wisting falt vekk. 

Miljøbevegelsen, deler av fagbevegelsen, miljøpartiene og seks ungdomspartier inkludert AUF, samt aviser som Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Dagbladet er krystallklare på at Wisting ikke har livets rett. Arbeiderpartiet er delt i spørsmålet, og i Finnmark Ap har det vært mange motstemmer. Om Equinor mot formodning ikke skulle kansellere feltet helt, så vil jo feltet bli verre enn det er nå. Med planlagt oppstart skulle det produsert til 2058. Med fire år ekstra snakker vi etter 2060. Det ville vært galskap. 

Mye press bak Equinors beslutning om Wisting-feltet

Det ligger mye arbeid og politisk press bak denne beslutningen, som Equinor forsøker å selge inn som en rent økonomisk vurdering. Les mer om vår aksjon mot Equinors Wisting-planer her.

Å “utsette” prosjektet nå er et forsøk på å droppe prosjektet med æren i behold for Equinor og deres politiske allierte. Slik vil de unngå å fremstå som tapere, og unngå at motstandere kan hanke dette inn som en seier. Det har vært liten vilje til å forsvare Wisting hos Equinors politiske allierte.

Derfor er en “utsettelse” av Wisting i praksis en stans av skandaleprosjektet, og vi har vunnet. Dette er fantastisk, og gir alle muligheter for regjering og storting til å ta en rettferdig grønn omstilling på alvor. Vi forventer at dette betyr slutten på nye oljeprosjekter i Arktis. 

I dag feirer vi for naturen og klimaet, og her på Greenpeace-kontoret er vi veldig stolte over hva vi har oppnådd sammen! I morgen fortsetter kampen mot Equinor og oljelobbyen. 

Greenpeace er en helt uavhengig organisasjon som kun tar imot støtte fra privatpersoner. Alt arbeidet vårt er takket være støtten fra engasjerte enkeltmennesker som deg. Har du mulighet til å støtte Greenpeace og sikre flere grønne seire i den viktige tida framover? Bidra her:

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med