Greenpeace-aktivister og māori-urfolksaktivister konfronterte det britiske kongelige forskningsskipet James Cook i protest mot gruvedrift på havbunnen. Den fredelige aksjonen fant sted i det østlige Stillehavet da skipet returnerte fra en sju uker lang ekspedisjon til en del av Stillehavet utpekt til gruvedrift på havbunnen.
En aktivist klatret opp langs siden av skipet for å brette ut et banner med budskapet “Si nei til gruvedrift på havbunnen”, mens to maori-urfolksaktivister svømte foran det. Den ene aktivisten holdt opp maori-flagget og den andre et flagg med “Don’t Mine the Moana» (Ikke anlegg gruver i havet).
LES OGSÅ: Gruvedrift på havbunnen: alt du må vite
Stillehavsfolk avviser gruvedrift på havbunnen
– Mens det er sterke politiske spenninger om hvorvidt gruvedrift på havbunnen skal tillates, presser kommersielle interesser seg fram på havet som om avtalen allerede er inngått. Som om det ikke var støtende nok å sende et skip for å muliggjøre mer ødeleggelse av økosystemene våre, er det en stygg fornærmelse å sende et skip oppkalt etter den mest beryktede koloniherren i Stillehavet, sier James Hita, maori-aktivist og leder for Stillehavsregionen i Greenpeace sin kampanje mot gruvedrift på havbunnen.
James Cook anses som den første som koloniserte og slaktet lokale urfolk.
Stillehavsområdet som er blitt satt av til gruvedrift på havbunnen, har et areal på størrelse med Frankrike og Tyskland sammenlagt. Øysamfunn i Stillehavet er sterkt kritiske til avgjørelsen, som har blitt tatt uten at de er blitt hørt.
– Stillehavsfolk vært ekskludert fra beslutninger som påvirker territoriene og farvannene våre altfor lenge. Hvis regjeringer ikke stopper denne industrien fra å starte, vil historiens mørkeste dager gjenta seg. Vi vil stoppe en framtid med gruvedrift på havbunnen, sier Hita.
LES OGSÅ: Norsk aktivist protesterer mot gruvedrift på havbunnen i Stillehavet
Gruvedrift på havbunnen fremdeles oppe til diskusjon
Delegater fra verdens regjeringer er for tiden samlet ved Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) i Kingston på Jamaica, for å diskutere hvorvidt denne destruktive industrien kan få grønt lys i år. I mellomtiden bruker dyphavsgruvefirmaet UK Seabed Resources forskningsskipet RRS James Cooks ekspedisjon – finansiert av offentlige penger fra Storbritannia – for å ta ytterligere skritt mot å begynne gruvetester selv før forhandlingene er avsluttet.
RRS James Cooks ekspedisjon, referert til som Smartex (Seabed Mining And Resilience To EXperimental Impact), er offentlig finansiert i Storbritannia av Natural Environment Research Council med partnere, inkludert Natural History Museum og British Geological Survey, samt en rekke britiske universiteter. Storbritannia sponser noen av de største områdene for dyphavsgruveutforskning, som dekker 133 000 kvadratkilometer av Stillehavet.
Forskere krever moratorium
Mer enn 700 forskere fra 44 land har allerede motarbeidet industrien ved å signere et åpent brev som ber om en pause.
– Marine økosystemer og biologisk mangfold er i tilbakegang, og dette er ikke tiden for å starte industriell utnyttelse av dyphavet. Et moratorium er nødvendig for å gi oss tid til å forstå de potensielle konsekvensene av gruvedrift på havbunnen. Så kan vi ta en beslutning om hvorvidt vi skal fortsette med det, sier Alex Rogers, professor i biologi ved Oxford universitet og vitenskapsdirektør ved REV Ocean.
Forhandlingene under ISA-møtet fortsetter til 31. mars. I forrige uke anklaget diplomater ISAs generalsekretær Michael Lodge for å være partisk og blande seg inn i regjeringenes beslutningstaking for å fremskynde gruvedriften.
– Jeg har mistet tilliten til at den nåværende ledelsen av ISA kan ta denne avgjørelsen, og det er veldig tydelig at noen få mennesker, drevet av økonomiske interesser, har forvrengt en prosess som bør representere interessene til hele menneskeheten, sier Rogers.
Smartex-ekspedisjonen besøkte et av Stillehavsområdene som er lisensiert for leting og returnerte til steder der tidligere testgruvedrift fant sted i 1979 for å overvåke de langsiktige konsekvensene av gruvedrift. Greenpeace ber om at alle data om økosystempåvirkningen fra havbunnsgruvedrift for 44 år siden gjøres tilgjengelig for å hjelpe myndighetene som deltar på det pågående ISA-møtet.
LES OGSÅ: Gruvedrift på havbunnen kan bli et mareritt for havet
Norskeide Loke Marine Minerals vil starte gruvedrift på havbunnen
Et av partnerselskapene til Smartex-ekspedisjonen, er dyphavsgruvefirmaet UK Seabed Resources (UKSR). UKSR ble i mars kjøpt opp av det norske selskapet Loke Marine Minerals. Loke sier selv at de vil bli størst i verden på havbunnsmineraler, og har som mål å starte opp gruvedriften i 2030. UKSRs tildligere eier, Lockheed Martin, omtalte deltakelsen i forskningsekspedisjonen som neste fase i selskapets mineralutvinningsprogram, noe som peker på en viss sammenblanding av forskningsinteresser og kommersielle interesser.
Ambisjonen til Loke Marine Minerals går på tvers av forskernes advarsler mot gruvedrift på havbunnen. Også det norske Havforskningsinstituttet har gått hardt ut i advarslene mot gruvedrift på havbunnen. Det ledende forskningsinstituttet sier gruvedrift vil “velte om den naturlige havbunnen totalt” og videre at “det kan ta hundrevis av år å skape et nytt sedimentlag som kan koloniseres av bunndyr”.
Greenpeace krever stans i planen om gruvedrift
Under de pågående forhandlingene om gruvedrift på havbunnen i internasjonalt farvann krever vi i Greenpeace at Norge slutter seg til den voksende gruppen av land som går imot gruvedrift på dyphavet i internasjonalt farvann. Det vil også sette en stopper for planene til Loke Marine Minerals.
Dette må følges opp på hjemmebane, hvor Jonas Gahr Støre, som leder av det internasjonale havpanelet, også må ta ansvar for å stanse planene om gruvedrift på havbunnen i norske farvann.
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
Vær med