Advokat Jenny Sandvig under behandlingen av det nye klimasøksmålet i Oslo tingrett. © Rasmus Berg / Greenpeace
Advokat Jenny Sandvig under behandlingen av det nye klimasøksmålet i Oslo tingrett. © Rasmus Berg / Greenpeace

Denne saken ble senest oppdatert 31. mai 2024.

Greenpeace og Natur og Ungdom vant på alle punkter mot staten i det nye klimasøksmålet i januar. Torsdag kom en ny avgjørelse fra lagmannsretten: Forbudet mot nye oljetillatelser består. Lagmannsretten innfridde heller ikke statens ønske om at forbudet skulle bli behandlet skriftlig og separat fra hovedforhandlingene.

Ønsket hastebehandling i lagmannsretten

I januar vant miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom over staten på alle punkter i det nye klimasøksmålet. Oslo tingrett kjente de tre olje- og gassfeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil ugyldige.

Domstolen innvilget også kravet til midlertidig forføyning, altså et forbud mot at staten kan gi nye tillatelser for videre utbygging eller produksjon på de tre feltene.

Staten ønsket at den midlertidige forføyningen, eller forbudet, skulle hastebehandles separat og skriftlig fra hovedforhandlingen. De mente forbudet kunne føre til full stans i utbyggingen av de tre feltene og store økonomiske kostnader.

Den endelige behandlingen av forbudet er utsatt, går det fram av en beslutning fra Borgarting lagmannsrett torsdag.

Staten fikk dermed ikke viljen sin om å oppheve forbudet. Lagmannsretten innfridde heller ikke statens ønske om at forbudet skulle bli behandlet separat og skriftlig fra hovedforhandlingene.

LES OGSÅ: Her er alt du må vite om det nye klimasøksmålet

Det nye klimasøksmålet behandles i lagmannsretten i september

Tvangskraften er opphevet, men det innebærer imidlertid ikke en tommel opp fra lagmannsretten til å gi nye tillatelser.

– Vi oppfordrer staten til å respektere at de tapte på alle punkter i tingretten, og at de må respektere forføyningen, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

– For Guds skyld, ha is i magen til det blir en grundig behandling i lagmannsretten, sier han til VG.

Rettens avgjørelse er at forføyningen, altså forbudet mot å fatte nye vedtak på oljefeltene, skal behandles sammen med ankebehandlingen av hovedkravet i september 2024.

Støtt kronerullingen for klimasøksmålet

Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.

Vær med