Oljefondet melder at fondet kaster ut flere kullselskaper, og at de for første gang ekskluderer klimaverstingselskaper som bryter med klimakriteriet. Dette er fantastiske nyheter, og noe Greenpeace har jobbet for lenge.

I 2015 fikk vi gjennomslag for kullkriteriet, et sett med regler for fondets kullinvesteringer, som førte til at Oljefondet måtte selge seg ut av en rekke kullselskaper. Siden den gang har vi fulgt opp Oljefondets arbeid med å kvitte seg i kull. I 2018 kunne vi avsløre at Oljefondet fortsatt hadde 77 milliarder i kullselskaper, og i fjor fikk vi gjennomslag for at kullkriteret ble strengere, slik at fondet måtte ut av flere selskaper. Og nå har altså fondet tatt et langt steg i riktig retning og kvittet seg med Sasol Ltd, RWE AG, Glencore PLC, AGL Energy Ltd og Anglo American PLC. I tillegg er fire selskaper blitt satt under observasjon, som betyr at fondets etikkråd vil følge ekstra nøye med og vurdere utkastelse.

Disse selskapene er noen av de mest forurensende selskapene i verden. For eksempel slipper RWE ut mer enn dobbelt så mye CO2 som Norge til sammen. Vi pekte på flere av disse selskapene i avsløringen vår fra 2018, så at Oljefondet nå har solgt seg ut av disse er på tide.

Klimakriteriet endelig tatt i bruk

Samtidig som kullkriteriet ble vedtatt i 2015, vedtok Stortinget også det såkalte klimakriteriet. Klimakriteriet sier at enkeltselskaper som er ansvarlige for uakseptable klimagassutslipp kan utelukkes fra fondet. Frem til nå har ikke fondet kastet ut noen selskaper med klimakriteriet som grunnlag, til tross for at det har vært investert i en rekke klimaverstinger.

Det er derfor gledelig å se at fondet nå tar i bruk klimakriteriet. I en pressemelding bekrefter  Oljefondet at de kaster ut fire selskaper på grunn av at de i en «uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser» ved å utvinne olje fra oljesand. Dette gjelder selskapene Canadian Natural Resources Limited, Cenovus Energy Inc, Suncor Energy Inc og Imperial Oil Limited.

Vi kommer til å fortsette å følge Oljefondets investeringer for å sørge for at våre felles pensjonskroner investeres på etisk, bærekraftig og ansvarlig vis.

Vil du støtte arbeidet vårt med å gjøre Oljefondet mer klima- og miljøvennlig? Bli månedsgiver her.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med