På grunn av krigen i Ukraina er energiforsyningen lav i Europa. En naturlig konsekvens av dette er økte strømpriser, og det fryktes at situasjonen kan bli langvarig. Heldigvis finnes det tiltak du kan gjøre selv for å redusere strømregningen og i tillegg ta vare på miljøet.

Her er 10 tips til hvordan du kan spare strøm:

1. Skru ned temperaturen

Ved å skru ned temperaturen én grad kan du spare 5 prosent strøm! Husk at det kan gjøres på arbeidsplassen din også. Fryser du lett, kan du kle deg i varmere klær og gjerne ha flere lag. En varm genser og varme sokker gjør underverker.

2. Invester i en tidsstyrt varmeovn

Nå får du kjøpt varmeovner som er koblet til wifi og kan styres via en app. Via appen kan du velge å senke temperaturen på tidspunkter du ikke er hjemme eller sover.

3. Dusj kortere og sjeldnere

Det koster å varme opp vannet i varmtvannsberederen. Derfor er det smart å dusje færre ganger i uka og ta kortere dusjer. Husk å skru av vannet mens du tar i sjampo og såper inn kroppen.

4. Etterisoler huset

Bor du i et gammelt hus eller leilighetskompleks? Da kan du gjøre små eller store tiltak for å etterisolere. Små tiltak kan være å isolere med vindusfilm eller sette inn stengelist i vindus- og dørkarmer, mens større tiltak er å isolere vegger og tak.

5. Skru av lys

Gjør det til en vane å slå av alle lys når du går ut av et rom. Bytt gjerne også til energisparende LED-lys og senk dimbare lys.

6. Minimer vasking av klær

Ikke sett på vaskemaskinen før den er full og bruk kortprogram. Sjekk også om klærne faktisk trenger en vask, eller om det holder å lufte dem. Husk at du kan forlenge levetiden på klærne dine ved å vaske plaggene færre ganger.

7. Invester i renere energikilder

Flere og flere private husholdninger går til innkjøp av egne fornybare energikilder, som f.eks solcellepanel eller vindmøller. Varmepumper er også en energiebesparende og fører til mindre CO2 utslipp. Du kan søke om strømstøtte til slike investeringer gjennom ENOVA. Du kan også koble deg på strømnettet og selge strømmen du produserer.

8. Bruk oppvaskmaskin

Du sparer generelt sett mer strøm på å bruke oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd. Har oppvaskmaskinen din eco-program eller kortprogram? Bruk det! Du trenger forresten ikke skylle skitne tallerkener eller bestikk i varmt vann først – skrap av matrester, og la maskinen ordne resten.

9. Ikke la PC, mobil eller andre oppladbare duppedingser lade unødvendig lenge

Du kan faktisk forlenge batteriets levetid dersom du holder strømnivået på mellom 40-60 % av kapasiteten.

10. Slett unødvendige e-poster og filer lagret i skyen

Servere som lagrer elektroniske data rundt om i verden krever mye energi. Ved å rydde opp i innboksene våre, og andre systemer som lagrer filer, kan vi spare mye strøm på verdensbasis.

LES OGSÅ: Ti tips for energisparing

Kilder: ENOVA, Glitre Energi, Teknisk Ukeblad.