Hvitt neshorn (Ceratotherium simum) i Tanzania.
Hvitt neshorn (Ceratotherium simum). Kongo har igjen fått hvite neshorn, 17 år etter at deres siste hvite neshorn ble skutt av krypskyttere. © Greenpeace / Frédéric Demeuse

Er du som oss, kan det føles tungt og frustrerende å følge med på nyhetsdekningen av klimaendringene. Heldigvis finnes det også mange lyspunkter. Her er 16 gode nyheter for klima og miljø fra første halvår i 2023.


1. Kongo har igjen fått hvite neshorn

Landet har igjen fått hvite neshorn, 17 år etter at deres siste hvite neshorn ble skutt av krypskyttere. Nå har 16 sørlige hvite neshorn blitt innført til landet fra Sør-Afrika. Selv om nordlige hvite neshorn er utryddet (de siste to gjenlevende neshornene i arten er hunner), har sørlige hvite neshorn blitt reddet fra utryddelse gjennom sterkt vern og en storstilt konserveringsinnsats de siste 100 årene.

2. Korallrev utenfor Hawaii skal restaureres

Nesten 200 kilometer med hawaiiske korallrev skal restaureres. Menneskeskapt forurensning, overfiske og klimaendringer har ført til at korallrevene vest for Hawaii har vært i tilbakegang de siste 50 årene. Planen er å restaurere området gjennom å kombinere vitenskapsbaserte bevaringsmetoder med lokal tradisjonell kunnskap.

3. EU forbyr å ødelegge ubrukte klær

Det bestemte regjeringene i EU-landene i mai. Etter at netthandel med klær har tatt av, har andelen ubrukte klær som ødelegges økt kraftig. Vedtaket er en del av EUs Ecodesign-direktiv. Også Norge omfattes av direktivet. Det nye regelverket pålegger kleskjedene å rapportere åpent om overskuddsvarer og hva de gjør med dem.

LES OGSÅ: Gode nyheter for verdens klima og miljø i 2024

4. Dansk miljøminister vil stoppe giftig norsk oljevann

Den danske miljøministeren kaller importen av giftig oljevann fra Equinor og norsk oljeindustri ulovlig, og ønsker en umiddelbar stopp av importen. Dette skjer etter flere demonstrasjoner og Greenpeace-aksjoner på Mongstad og i Danmark. I 24 år har Equinor og norsk oljeindustri eksportert såkalt produsert vann, et avfallsprodukt fra oljeproduksjon, til Danmark, der det dumpes i havet etter dårlig rensing. Miljøministerens uttalelse kan bety slutten for Norges eksport av oljevann til Danmark. Du kan lese mer om den positive utviklingen i saken om norsk eksport av giftig oljevann her.

5. Gode nyheter for Amazonas: oljeprosjekt stanset

Et oljeprosjekt nær Amazonas-elven er blokkert i Brasil. Brasils miljøtilsynsmyndighet nektet i mai å gi lisens til et kontroversielt offshore-oljeprosjekt nær munningen av Amazonas-elven, et dyrebart marint økosystem. Dette skjer etter flere år med protester fra miljøorganisasjoner og lokale grupper.

6. 197 000 hektar land har blitt gitt til urfolk i Etiopia

Området i Etiopia er en viktig korridor mellom to nasjonalparker. Urfolk skal nå eie landet og forvalte det gjennom et råd der ulike urfolksgrupper deltar. Vedtaket skal sikre bærekraftig forvaltning av naturområdet og bevare kulturarven til urfolksgruppene i området.

7. New York vil kompostere alle matrester

New York vil kompostere alle matrester innen 2024, og fjerne alt resirkulerbart og organisk materiale fra avfallsstrømmen innen 2030. Fra og med april 2025 blir det obligatorisk for storbyens 8,8 millioner innbyggere å sortere alt avfallet sitt.

8. Investeringer i solenergi større enn investeringer i oljeutvinning

I 2023 vil investeringene i solenergi for første gang være større enn investeringene i oljeutvinning. Det anslår Det internasjonale energibyrået (IEA). Byrået anslår også at den globale etterspørselen etter olje vil nå toppen før 2030.

9. British Museum avslutter sponsoravtalen sin med oljeselskapet BP

British Museum avslutter avtalen med oljeselskapet etter 27 år. Inntil nylig var BP en av de ledende kunstsponsorene i Storbritannia. De siste årene har både Tate, National Portrait Gallery, Royal Shakespeare Company, Scottish Ballet og Royal Opera House avsluttet sponsoravtalene sine med oljegiganten.

LES OGSÅ: 5 tips til hva du kan gjøre for klimaet

10. Shells «grønne» reklamekampanje forbys i Storbritannia

Kampanjen som er blitt forbudt, handler om Shells grønne initiativer, som fornybar elektrisitet, vind og ladepunkter for biler. Britiske Advertising Standards Authority mener at kampanjen ikke gjør det tydelig at det meste av selskapets virksomhet er basert på fossile brensler.

LES OGSÅ: Fire Equinor-reklamer fulle av grønnvasking

11. Gratis kollektivtilbud i Stavanger

Stavanger kommune skal bruke 200 millioner kroner på å gjøre kollektivtilbudet gratis for alle som bor i Stavanger kommune. Fra 1. juli i år ble buss, båt og tog helt gratis for alle innbyggerne i Stavanger i et helt år.

12. Gjenplanter mangrover i Senegal

Lokale fiskere og det sivile samfunnet i Senegal går sammen for å gjenplante mangrover. Den tradisjonelle fiskerbyen Joal ligger i nærheten av mangroveskoger, som er viktige hekke- og oppvekstområder for mange fiskearter, og derfor avgjørende for vestafrikanske fiskesamfunn. Mangrover lagrer også mer karbon enn tropiske skoger og er avgjørende for å dempe klimapåvirkningene på kontinentet.

13. Hyundai vil bidra til å stoppe ulovlig gruvedrift i Amazonas

Hyundai forplikter seg til å hjelpe til med å stoppe ulovlig gruvedrift i Amazonas. Dette skjer etter at Greenpeace i Øst-Asia publiserte en rapport som avslører at det tunge maskineriet som produseres av Hyundai Construction Equipment, skal være det foretrukne merket som brukes i ulovlig gruvedrift i urfolks territorium i Amazonas. Selskapet sier de vil hindre at gravemaskinene blir brukt i den ulovlige virksomheten.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med

14. Kreative byråer sier nei til fossilselskaper

Kreative byråer i Nederland velger å ikke lenger jobbe med selskaper som driver med fossile brensler. Minst 23 byråer har blitt med på en avtale som sier at de ikke lenger vil jobbe med fossilselskaper eller oppmuntre til fossil passasjertransport.

15. Ny dom i EMD er gode nyheter for klimaaktivisme

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) mener at russiske myndigheter vilkårlig arresterte 28 Greenpeace-aktivister og to frilansjournalister og krenket ytringsfriheten deres under en aksjon mot oljeproduksjon i Arktis i 2013. I en tid da myndighetene i mange land tar kraftige grep mot klimaaktivister, sender EMD et tydelig signal til europeiske stater om å beskytte folks rett til å protestere.

16. Stanser oljeboring i verdens største innlandsdelta

Det kanadiske oljeselskapet ReconAfrica stanser kontroversiell oljeboring i Okavango-deltaet etter protester og søksmål. Sumpområdet, som ligger i Angola, Namibia og Botswana, er verdens største innlandsdelta. Det har et rikt dyre- og fugleliv og gir vann til 1 million mennesker.

LES MER: Se flere gode nyheter for klima og miljø her.