Vake for Dom Phillips and Bruno Araújo Pereira utenfor Brasils ambassade i London etter at forsvinningen ble kjent. © Chris J Ratcliffe / Greenpeace
Vake utenfor Brasils ambassade i London etter at forsvinningen ble kjent. Dom Phillips og Bruno Araújo Pereira hadde vært savnet siden søndag 5. juni. © Chris J Ratcliffe / Greenpeace

Urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira og den britiske journalisten Dom Phillips er funnet drept i Amazonas.

Bruno Araújo Pereira og Dom Phillips hadde vært savnet siden søndag 5. juni. De var på vei tilbake fra et besøk hos et lokalt overvåkningsteam nær Jaburu-sjøen i Amazonas. Ifølge den lokale urfolksorganisasjonen Univaja hadde de mottatt drapstrusler før de forsvant. To personer er pågrepet og har tilstått drapene.

Bruno og Doms dødsfall er ikke en tilfeldighet, men et direkte resultat av president Bolsonaros miljø- og menneskefiendtlige agenda. Denne agendaen går ganske enkelt ut på å åpne regnskogen for destruktiv industri og å la grov, organisert kriminalitet mot miljøforkjempere og natur gå ustraffet.

– Volden mot aktivister, urfolksledere og journalister er en konsekvens av at regjeringen konsekvent har fremmet en ødeleggelsesøkonomi og brudd på menneskerettighetene i Amazonas, har lederen i Greenpeace Brasil, Carolina Pasquali, tidligere uttalt.

Brasil er blitt mer lovløst

Hva har skjedd med Brasil? I løpet av de siste tre årene har landet blitt stadig mer lovløst. Pengegriske industrier forsyner seg uhemmet av urfolks og fattige bønders landområder for å tjene seg rike på gruvedrift og ulovlig tømmerhogst, regnskogen raseres, og antallet voldelige landkonflikter har skutt i været. 

Samtidig risikerer folk som prøver å forhindre disse ulovlige handlingene å miste livet. Alt dette skjer på grunn av den brasilianske regjeringens handlinger – og mangel på handling. Når de som tar til orde for en grønnere, mer rettferdig og mer fredfull verden er nødt til å risikere livet, er det ingen tvil om at det unge brasilianske demokratiet balanserer på en knivsegg.

Verden sørger tapet av Pereira og Phillips

Mens verden sørger over tapet av Bruno Araújo Pereira, Dom Phillips, og så altfor mange andre som har mistet alt på grunn av Bolsonaros korstog mot Amazonas, blir situasjonen verre for hver dag som går. Når lover og rettigheter går tapt, er det veldig vanskelig å få dem tilbake igjen.

Vi sender vår dypeste medfølelse og solidaritet til familiene, vennene, aktivister, urfolk og alle andre som kjemper for en mer rettferdig verden.

LES OGSÅ: Greenpeace knallhardt ut mot Bolsonaro om regnskog