I dag delte Støre-regjeringen ut sine første oljelisenser gjennom den kontroversielle TFO-ordningen. Det er første gang siden klimapanelets siste rapport som fikk FNs generalsekretær til å erklære “kode rød” for menneskeheten at Norge deler ut nye oljelisenser.

Greenpeace-sjef Frode Pleym reagerer sterkt på at Støre-regjeringen fortsetter der Solberg-regjeringen slapp med å overkjøre advarslene fra klimaforskere om at klimaet ikke tåler mer oljeleting, når regjeringen i dag delte ut 53 nye oljelisenser. Også Det internasjonale energibyrået (IEA) gikk i fjor for første gang ut, og sa at 1,5-gradersmålet ikke tåler mer oljeleting.

– Støre-regjeringen viser sitt sanne ansikt ved å sette oljeindustriens krav om nye letelisenser over behovet for en rettferdig, grønn omstilling, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– De nye lisensene er et klart brudd på klimaløftet statsminister og bestefar Støre ga til barnebarna i valgkampen. I stedet for å bidra til å gjøre en forskjell for i møtet med klimakrisen fortsetter Støre med business as usual, fortsetter Pleym.

Oljeutvinning nær den sårbare iskantsonen

Greenpeace er spesielt bekymret for den nordligste lisensen, som ligger tett inntil den kontroversielle “iskantsonen”, som er hjemmet til flere tusen arter, og blir beskrevet som et spesielt verdifullt og sårbart område. Les mer om iskantsonen her.

Den nordligste oljelisensen ligger i umiddelbar nærhet til Wisting-feltet. Equinor jobber nå med en såkalt plan for utbygging og drift (PUD). Dette feltet vil, om Stortinget godkjenner PUDen, bli det nordligste oljefeltet i verden.

Mer oljeleting truer det grønne skiftet

I snitt tar det opp til 16 år fra man deler ut oljelisenser til det settes i gang produksjon. I verste fall betyr det at regjeringen tenker at man skal sette nye oljeplattformer i drift så sent som i 2038, 12 år før verdens utslipp skal gå i null. Å investere penger og dyktige industriarbeideres tid på mer oljeleting vil forsinke det grønne skiftet. Skal vi lykkes med et rettferdig, grønt skifte må disse ressursene brukes på å skape nye grønne arbeidsplasser, ikke lete etter mer olje.

– En fortsatt blind satsing på mer olje er den største trusselen mot norske arbeidsplasser. Mens verden omstiller seg i rekordfart fra fossilt til fornybart, fortsetter Støre-regjeringen å satse på olja. Stø kurs i oljepolitikken risikerer å avvikle, ikke utvikle, de trygge jobbene norske oljearbeidere og leverandørindustrien trenger, avslutter Pleym.

Les mer om hva vi Norge kan leve av etter olja her.

Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

Vær med