Pingviner er kanskje ikke så grasiøse på land, men de er veldig smidige i vann. I kjole og hvitt er de en av planetens mest velkledde og elskverdige arter. Her kommer en liste med ni viktige, morsomme og fascinerende fakta om pingviner.

1. En gang i tiden var jorda befolket av kjempepingviner

Forhistoriske levninger viser oss at kjempepingviner på størrelse med mennesker en gang levde på jorda. Fossilene kan dateres helt tilbake til dinosaurenes tid. 

Den nå utdødde geirfuglen var den første fuglen vi ga navnet pingvin. Den levde i Nord-Atlanteren og ble tragisk utryddet som følge av jakt. De to siste levende geirfuglene ble trolig drept på Island i 1844. Geirfuglene kunne bli 85 cm lange.

Illustrasjon av geirfugler ved John James Audubon. Wikimedia Commons.

2. Verdens minste pingvin er bare 35 cm høy 

Sammenlignet med de forhistoriske kjempepingvinene er dvergpingvinen betydelig mindre. Den blir maks 35 cm høy og veier bare litt mer enn en liter melk.

LES OGSÅ: Hvor mye vet du om hvaler?

3. Ikke alle pingviner lever i Antarktis

Til tross for at pingviner ofte forbindes med Antarktis, bor de også andre steder på den sørlige halvkule. Av 17 pingvinarter totalt, lever sju arter i Antarktis. Av disse bor fire arter der året rundt, mens tre arter bor der deler av året. Galapagospingvinen er den eneste som lever nord for ekvator. 

4. Pingvinenes svarte og hvite “dress” hjelper dem å unnslippe rovdyr

De fleste pingviner har svart rygg og hvit mage. Gjennom evolusjonen har denne drakten utviklet seg til å fungere som en slags kamuflasje som hjelper pingvinen i møte med fiender. 

Den svarte ryggen er vanskelig å få øye på mot det mørke havet nedenfor, noe som beskytter pingvinen fra flyvende rovdyr. På tilsvarende måte kan den hvite magen lett forveksles med himmelen over for rovdyr som lurer i dypet. 

Apropos dress, dette er en av de artigste faktaopplysningene vi kjenner til om pingviner:

5. Ved hjelp av smarte triks kan pingvinen bevege seg raskere

Til tross for at pingvinen er en fugl, kan den ikke fly. Heldigvis har den fantastiske svømmeferdigheter. Den kan være under vann i opptil 20 minutter og har en spesiell svømmeteknikk der den bruker bena og halefjærene som et slags ror. I tillegg elsker pingviner å skli lynraskt på magen bortover isen. 

Forskere har også oppdaget at den store keiserpingvinen kan tredoble svømmehastigheten sin i korte spurter ved å slippe løs luftbobler fra fjærene sine. 

Her går det unna!

6. Pingviner er superstjerner

Pingviner har blitt hyppig skildret og foreviget i populærkulturen. De har sunget med Mary Poppins, danset i Happy Feet og vært ustoppelige i Madagaskar. Heldigvis har de ikke latt kjendisstatusen gå til hodet på seg. 

Her ser vi skuespiller Gustaf Skarsgård og pingvinvennene hans da Greenpeace var i Arktis i 2020. Greenpeace samarbeidet med en gruppe forskere som undersøkte og dokumenterte hvilke effekter klimakrisen har på regionen.

7. Adeliepingviner bruker steiner som gifteringer

Adeliepingviner elsker steiner! De bruker for eksempel steiner til å bygge hus. Men det er et stort problem – iblant kan steiner være mangelvare. Dette kan skape dårlige naboforhold, siden pingviner gjerne stjeler en og annen stein når naboen er opptatt med andre pingvinting.

Steinene har også en annen viktig funksjon. Når en pingvin skal legge an på en annen, gjør den det gjerne ved å gi sin utkårede en stein. Men det er viktig at det er en fin stein. Derfor leter pingvinen hvileløst rundt på stranda etter den beste steinen. Når den perfekte steinen er funnet, plasserer pingvinen den foran sin utkårede, akkurat som i et frieri. 

8. Pingvinbæsj kan sees fra rommet

Pingvinbæsj kan brukes til så mangt. Ikke bare kan den være synlig fra verdensrommet, den kan også brukes som ammunisjon mot rovdyr. Dette kan være en effektiv måte å holde fiender på avstand. 

Fysj!

I Edinburgh Zoo hadde pingvinene lenge vært hovedattraksjonen, helt til pandaene ankom og stjal oppmerksomheten. Dette kan ha ledet til en mildt sagt grisete protest mot pandapublikummet.

9. Pingvinene trenger vår hjelp

Forskere som har undersøkt kolonier av hakestroppingviner har dokumentert en drastisk nedgang i pingvinbestanden. I en del kolonier har bestanden minsket med hele 77 prosent de siste femti årene.

Alt tyder på at disse forandringene skyldes klimaendringer. Når dyrelivet kjemper for å overleve og økosystemer står i fare for å kollapse, blir det tydelig at vi trenger flere vernede områder, helt fri fra all skadelig menneskelig påvirkning. Dette gjelder både i Antarktis og i alle verdens havområder.

Derfor jobber Greenpeace på spreng for å få igjennom en sterk global havavtale i FN, som kan sørge for at minst 30 prosent av verdenshavene våre vernes. Havene fylles med plast, og trues av overfiske, oljeplattformer, forurensning og gruvedrift. Til tross for dette er bare to prosent av verdens hav beskyttet mot menneskers destruktive aktiviteter. 

Vil du være med på å gjøre en innsats for pingvinene og andre viktige arter? Skriv under her.