Regnskogen i Indonesia
Spredd utover Indonesias 17 508 øyer finner vi Asias største regnskog, og verdens nest største artsmangfold etter Amazonas. Her finner vi dyr som orangutang, neseape, indisk elefant, neshorn, tiger og leopard, kasuar, komodovaran og deltakrokodille.
Hva er problemet med regnskogen i Indonesia?
I underkant av halvparten av Indonesia er dekket av skog. Men skogen hogges ned i et skremmende omfang. Der man tidligere fant tresorter som teak, kokospalme og sagotre, anlegges gigantiske plantasjer for utvinning av palmeolje. På grunn av dette forsvinner en prosent av Indonesias regnskog hvert år. Indonesia er verdens største produsent av palmeolje, og verdens nest største produsent av naturgummi, to produkter som er knyttet til utstrakt avskoging.
Indonesias nasjonale skogområder er fulle av ulovlige palmeoljeplantasjer. Til tross for at det er ulovlig å etablere palmeoljeindustri på nasjonal skogeiendom, popper den ene plantasjen etter den andre opp i nasjonalparker, vernet våtmark og områder på UNESCOs verdensarvliste. Disse naturområdene har noe av verdens rikeste biologiske mangfold og er avgjørende for å takle klimakrisen.
Indonesias palmeoljeplantasjer gjør alvorlige innhogg i orangutangenes og sumatratigrenes leveområder. Greenpeace har avslørt at hundrevis av selskaper som deltar i bærekraftsordninger for palmeolje i realiteten eier ulovlige plantasjer i nasjonale skogområder. Det er alvorlig at merkeordningene som skal gjøre det mulig for oss forbrukere å ta bærekraftige valg er misvisende og kriminelle. At Indonesia prioriterer palmeoljeplantasjer framfor skoglandskap er ikke bare alvorlig, men katastrofalt for klimaet, urfolk og landlige samfunn. Indonesias regnskog trenger vern, og vernet må håndheves – ikke ignoreres.
Hva vi gjør for regnskogen i Indonesia
Vi jobber tett med kollegene våre i Greenpeace Indonesia, som i solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte overvåker og dokumenterer avskoging, miljøkriminalitet og menneskerettighetsbrudd. Greenpeace har i flere år dokumentert og avslørt at palmeoljeindustrien har en lang vei å gå for å bli ansvarlig og bærekraftig, og etter mange års hardt arbeid og aktivisme rettet mot selskaper og politikere har vi bidratt til at palmeolje er på vei ut av norske matvarer og drivstofftanker.
Høsten 2022 vedtok EU-parlamentet en lov som forbyr salg av varer produsert på avskoget eller ødelagt land, og all palmeolje og soya skal fases ut av biodiesel i løpet av 2023. Vi fortsetter å holde øye med forsyningskjeder, merkeordninger og håndhevelsen av lovverket, og med den norske regjeringens regnskogsamarbeid med Indonesia.