STOPPA DJURFABRIKERNA!

I åratal har forskare varnat om att det industriella jordbrukets djurfabriker, med tusentals djur hopträngda på små ytor, är den perfekta grogrunden för nya virus. Danmark producerar 32 miljoner grisar per år i enorma djurfabriker – och är det land i världen med flest grisar per invånare. Politikerna i Danmark och EU måste nu erkänna att de inte kan fortsätta sätta jordbruksindustrin före folkhälsa och miljö, och ta fram en plan för att ställa om – bort från djurfabriker och mot ett jordbruk som gynnar både hälsa, klimat, miljö och djurens välmående. Gör din röst hörd med oss, skriv under våra krav till den danska regeringen och hjälp oss stoppa djurfabrikerna! Läs mer längre ner.

Sätt hälsa, miljö och djurens välfärd först.

Gör din röst hörd med oss, skriv under våra krav till den danska regeringen – stoppa djurfabrikerna och ställ om till ett jordbruk som gynnar både hälsa, klimat, miljö och djurens välmående.

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Om vi ska få politikerna att agera och skapa riktig förändring behöver vi styrkan från människor som går samman. Tack för att du är med och låter din röst göra skillnad!

STEG 3/3: Bli givare

Vill du stötta vårt arbete? Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation och tar inte emot bidrag från varken myndigheter eller företag, vilket gör att vi kan agera oberoende och enbart verka för miljöns bästa. Därför är bidrag från människor som dig avgörande, stort tack för ditt stöd. 💚

De industriella djurfabrikerna kan leda till nästa pandemi

I åratal har forskare varnat om att det industriella jordbrukets djurfabriker, med tusentals djur hopträngda på extremt små ytor – är den perfekta grogrunden för nya virus.

Bakterier och virus som exempelvis coronaviruset (COVID-19) får optimala förhållanden för att utveckla sig och muteras på dessa platser. Sjukdomar, som kan överföras från människor till djur och tillbaka igen i nya muterade former, riskerar att spridas vitt omkring och i värsta fall leda till nästa pandemi. 

Danmarks djurfabriker: ett hot mot folkhälsan

Danmark är ett av de länder där man har flest jordbruksdjur i förhållanden till landets storlek. Otroligt många djur lever hopträngda på extremt liten plats. Det produceras till exempel 32 miljoner grisar om året – vilket gör Danmark till det land i världen med flest grisar per invånare. 

Industriellt uppfödande av djur – med tusentals enorma djurfabriker över hela Danmark – ökar också risken för nya pandemier. Politikerna i Danmark och EU måste erkänna att de inte kan fortsätta riskera invånarnas hälsa, landets ekonomi och miljö, och att de måste ta fram en plan för att omställa jordbruket till en minskad produktion av kött och mjölk – och övergå till ett jordbruk som är i balans med omgivningen.

Greenpeace kräver att den danska regeringen: 

  1. Tar initiativ till att motverka framtida pandemier genom att prioritera folkhälsan före det industriella jordbruket. 
  2. Synliggör alla existerande undersökningar om hälsoriskerna med landets industriella jordbruk. 
  3. Tar fram en plan för en omställning av det danska jordbruket, bort från djurfabriker och mot ett jordbruk som gynnar både hälsa, klimat, miljö och djurens välmående.

Gör DIN röst hörd med oss – skriv under för att stoppa djurfabrikerna: