Greenpeace-aktivister håller upp en skylt med texten "No War"

Olja betalar Putins bomber, och Greenpeace kräver att Sverige och EU slutar investera i fossila bränslen som finansierar krig.

Men vi kommer att behöva din hjälp. För förändring kommer sällan utan motstånd, och våra regeringar kommer inte att agera förrän vi medborgare, högt och tydligt, kräver det.

Vill du göra skillnad? Är du redo att agera? Bra! För det går att strypa intäkterna som finansierar Putins krigsmaskiner, och det går att återställa den mest grundläggande mänskliga rättigheten – fred.

Stoppa oljan som finansierar krig

Gång på gång så har olja satt vår värld i brand. Den har finansierat envåldshärskare och diktaturer, skapat orättvisor och fattigdom, och orsakat föroreningar och klimatkris.

Rysslands invasion är en tydlig påminnelse om att EU måste agera. EU skickar över två miljarder kronor i betalning för fossila bränslen till Ryssland varje dag, och totalt kommer en tredjedel av ryska statens intäkter från olja.

Aktivister från Greenpeace i en protest 7 mars 2022 mot en rysk tanker som levererar olja från den ryska hamnstaden Primorsk i Östersjön.

Det är fullständigt oacceptabelt att våra pengar går till vapen och missiler som tar liv, och Greenpeace kräver att EU stoppar oljan som finansierar krig. Nu måste vi pressa EU:s ledare att gå från ord till handling: Från tomma fördömanden, till verkligt och bestämt agerande.

Bara då kan vi stoppa Putins krigsmaskiner, undvika fler blodiga konflikter och börja forma en bättre, mer rättvis och hållbar värld för alla. För ingen diktator kan äga solens strålar, eller stoppa vinden från att blåsa.

Grön omställning är möjlig

Och apropå det, visste du att förnybar energi är billigare än fossila bränslen på de flesta platser i världen? Till exempel så har kostnaden för solenergi minskat med 89 % under de senaste tio åren.

Den positiva prisutvecklingen beror på att vi får allt mer kunskap om miljöteknik, och ju mer vi lär oss och producerar, desto billigare blir det. En sådan prisutveckling har inte elektricitet från fossila bränslen som kol, olja och fossilgas.

En grön omställning är möjlig, och lösningen är inom räckhåll – nu saknas bara politisk vilja.

Greenpeace-aktivister protesterar för ett importstopp av rysk olja i Schwedt, Tyskland.

Du kan göra skillnad

När allt känns svårt, så måste vi våga drömma.

Och bortom skotten och explosionerna som påbörjat ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia, så har vi även sett en enastående motkraft i kärlek, solidaritet, agerande och medmänsklighet som ger hopp.

Det visar att vi alla kan forma världen vi lever i, och att vi tillsammans har kraften att förändra den till en bättre plats.

Nu vill vi be dig om hjälp. Greenpeace vill stoppa Sverige och EU från att investera i fossila bränslen som finansierar krig, och genom att skriva på namninsamlingen så kan du vara med och sätta press på världens regeringar att agera.

OIL IS WAR: Stoppa ryska skuggflottan!

Varje dag passerar en skuggflotta genom Östersjön: Rostiga tankfartyg med enorma mängder rysk olja. Det är bara en tidsfråga innan en olycka sker. Vi kräver nu att regeringen agerar och omedelbart slutar tillåta dessa skepp tankas utanför Sveriges kust. Håller du med? Skriv under!

Engagera dig

Initiativ som det här har hjälpt oss att uppmärksamma och lyfta viktiga frågor till den politiska toppnivån, vilket tvingat ledare till handling. Och du kan bidra till att detta inte är en fråga våra ledare kan blunda för.

Tack för du står med oss.