När du får i dig flera olika kemiska bekämpningsmedel samtidigt är det inte säkerställt vilka effekter det har på din hälsa. Det kan därför vara fördelaktigt att undvika de frukter som uppvisar flest spår av olika ämnen. Här är de fem värsta giftbomberna att undvika när du handlar.

Greenpeace har nyligen släppt en rapport som visar att limefrukter som importeras från Brasilien är fulla av bekämpningsmedel. Av 52 limefrukter som undersökts på laboratorium, uppvisar över 90 procent av dem spår av upp till sju olika substanser. Vissa limefrukter har även spår av kemiska bekämpningsmedel som antingen är förbjudna eller inte har blivit godkända att använda inom EU.

Limefrukter är inte den enda varan att se upp för i affären. Livsmedelsverket genomför regelbundna kontroller av bekämpningsmedelsrester i livsmedel. Här är de fem frukterna med flest aktiva ämnen på sig, enligt Livsmedelsverkets senaste rapport:

·   Russin och vindruvor

·   Små citrusfrukter (mandarin, clementin, satsumas)

·   Apelsin

·   Citron

·   Jordgubbar

Russin är den frukt med flest aktiva substanser – och kan betraktas som den största giftbomben i fruktdisken. Av de testade russinen uppvisade 64 procent av dem spår av fler än fem olika ämnen.

Eftersom det inte är säkerställt hur din hälsa påverkas om du får i dig höga halter av flera olika bekämpningsmedel samtidigt, kan det vara smart att vara vaksam på de mest besprutade frukterna tills mer forskning har gjorts.

Tips och tricks

Det här betyder inte att du aldrig mer bör äta limefrukter, russin eller apelsiner. Försök istället att handla ekologiskt i den mån det är möjligt. Inom det ekologiska jordbruket är kemiska bekämpningsmedel förbjudna, så du kan känna dig tryggare med att du inte får i dig några farliga ämnen om du handlar ekologiskt.

Ett annat trick är att skölja skalet i ljummet vatten, så får du bort en del av bekämpningsmedelsresterna. Du kan även med fördel tvätta händerna efter att du har skalat en citrusfrukt.

Vill du dessutom engagera dig i frågan och bidra till en förändring, kan du skriva under Greenpeaces namninsamling mot det så kallade Mercosur-handelsavtalet mellan EU och Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Det är ett avtal som kommer att göra det billigare för EU att exportera kemiska bekämpningsmedel, som är så giftiga att de är förbjudna att använda inom EU, till Mercosur-området. Det skulle följaktligen även öka mängden bekämpningsmedel i de livsmedel som sedan importeras till EU från Sydamerika och som slutligen hamnar i din fruktskål eller i din drink.

Kräv att Mercosur-handelsavtalet stoppas här.

Skydda Amazonas, säg nej till handelsavtalet med Brasilien!

Amazonas behöver din röst – skriv under och hjälp oss stoppa handelsavtalet som kommer öka ödeläggelsen av värdefull regnskog.

Engagera dig