Har du någonsin undrat över hur ”hållbara” de där Arlaprodukterna i din kyl verkligen är? Det har vi också. Just därför har vi, tillsammans med vår kompisorganisation Changing Markets Foundation, granskat Arla och kunnat avslöja en bild kantad av greenwashing, svaga klimatmål och lobbyarbete för att motverka verklig förändring. Det är dags att vi ser igenom Arlas noggrant grönmålade fasad.
Vi har kontaktat Arla innan rapporten publicerades men ville både säkerställa att de fick ta del av den och försöka få till ett samtal kring hur vi ser att mejerijätten kan ställa om för att faktiskt leva upp till den bild de målar upp om sig själva. Vi och Changing Markets bestämde oss därför för att besöka Arlas internationella huvudkontor i Århus, Danmark. Med oss hade vi tre kor som bar på banderoller med budskapet att det är dags för Arla att sluta berätta sagor, och börja sänka sina metanutsläpp.

Vi vet att Arla vet
Så varför var det så viktigt för oss att Arla tar del av det vi skriver i vår rapport om dem? Självklart är Arla redan medvetna om det som står i rapporten. Men det viktigt att Arla vet att vi, miljörörelsen, också är medvetna om detta, och att vi har ögonen på dem.
Vi vet att Arlas metanutsläpp är enorma. Hur enorma är emellertid svårt att säga, då Arla inte redovisar detta på ett transparent sätt. Men vi vet att metan värmer upp planeten 80 gånger mer än koldioxid, räknat på 20 år. Och vi vet att Arla är en av de stora utsläpparna inom livsmedelsindustrin.
Och vi vet att trots att Arla säger sig ta klimatfrågan på allvar, uppfyller deras mål inte ens FN:s mest grundläggande rekommendationer för företag. Arla har misslyckats med att sätta upp ambitiösa mål för att minska sina scope 3-utsläpp, som utgör hela 96,5 % av företagets totala utsläpp. Det är i praktiken ett sätt att ignorera den största delen av sin klimatpåverkan.
Falska lösningar
Arlas hållbarhetsarbete snarare handlar om snabba lösningar än det som är hållbart på riktigt, även på sikt. Ett exempel är Arlas vurmande för biogas. Företaget framställer rötning av kobajs till biogas som en nyckel till minskade metanutsläpp. Men faktum är att det bara täcker en liten del av utsläppen (2,6% av Arlas utsläpp räknat per kilo mjölk). Dessutom riskerar biogas att öka intensifieringen av jordbruket, då ökad användning leder till ökad efterfrågan som låser fast oss i ett beroende av det intensiva jordbruket. Det är viktigt att ifrågasätta de lösningar som inte adresserar grundproblemet, som är intensifieringen av jordbrukssystemet och av livsmedelproduktionen.
Ett annat exempel på hur Arlas hållbarhetssatsningar tenderar att vara allt annat än hållbara är Arlas eget ”hållbarhetsprogram” för sina bönder, FarmAhead. Det är ett system utformat för att gynna storskalig industriell produktion och missgynna mindre, mer hållbara gårdar. Systemet uppmuntrar bland annat till utfodring med soja, vilket leder till ökad användning av konstgödsel och bekämpningsmedel.
Greenwashing
Samtidigt missgynnar modellen betesdrift, vilket är ironiskt, då glada kor på grönbete är själva sinnebilden för Arlareklam. I den utveckling Arla driver passar emellertid inte kor på bete in. Det är antagligen därför de rapporteras (av Arlaanslutna bönder vi talat med) lobba hårt för att skrota den unika, svenska beteslagen. Detta trots att många av deras bönder samt majoriteten av de svenska konsumenterna vill ha kvar den. Arla har gjort det förr och de gör det igen: bevisar att de är greenwashare av rang.

Dags att agera!
Vi befinner oss mitt i en klimatkris, där livsmedelsystemet och jordbruket står för en betydande del av utsläppen, förlorad biologisk mångfald och utarmning av naturen. Det vi behöver är en omställning av livsmedelssystemet, vad vi inte behöver är mer greenwashing. Vi måste kräva transparens och ansvar från Arla och andra stora företag. Det är dags att visa att vi inte längre accepterar falska löften.
Vad kan du göra?
- Skriv under vår namnsinsamling
- Dela det här inlägget