Greenpeace aktivist framför Arlas största mejeri i Sverige
Foto: Christian Åslund

Nyligen lärde jag mig ett nytt ord – permakris, ett skrämmande begrepp för den ändlösa kedja av problem som världen står inför idag. Lite som att befinna sig på en berg- och dalbana som aldrig stannar. Och jag som precis hade börjat vänja mig vid termen polykris, som beskriver de många bränder som världen måste släcka dag ut och dag in. Även om klimatkrisen, den ekonomiska krisen, den geopolitiska krisen och krisen för den biologiska mångfalden är här för att stanna, har vi goda nyheter.

Skäl att vara optimistisk

I dag släppte mina kollegor på Greenpeace Norden en banbrytande rapport som visar hur vi kan bromsa uppvärmningen av planeten. De föreslagna kraven i rapporten är vår bästa chans att aktivera de nödvändiga förändringar som har potential att rädda miljontals liv och försörjningsmöjligheter under vår livstid och därefter. Det handlar om att politikerna måste dra i klimatnödbromsen för metan som släpps ut av globala kött- och mejeriföretag och ställa om till ett hållbart livsmedelssystem. 

Metan: ett hot och en möjlighet

Metan är en kraftfull växthusgas, 80 gånger mer kraftfull än koldioxid (CO2 )  räknat under en 20-års period. Metanutsläppen ökar snabbare än någonsin, och de värmer upp vår planet snabbare än andra gaser, vilket orsakar stora skador på vårt klimat. Industriell djurhållning är den enskilt största källan till metanutsläpp skapad av människan. Den goda nyheten är att medan koldioxid stannar kvar i atmosfären i århundraden, försvinner metan på 12 år. Om vi slutar släppa ut mer av det och börjar minska det som redan finns där, kan detta utlösa en kylande effekt på stigande temperaturer.

Den kylande effekten av metan 

Greenpeace Nordics rapport presenterar en del chockerande men också uppmuntrande siffror. Om överproduktionen av kött och mejeriprodukter fortsätter enligt nuvarande prognoser och de rikare länderna och befolkningarna fortsätter att överkonsumera, kan utsläppen från enbart kött och mejeriprodukter värma upp klimatet med 0,32°C fram till mitten av århundradet.  Om vi däremot halverar kött- och mejeriproduktionen kan vi uppnå en kylande effekt av stigande temperaturer på 0,12°C på grund av att metanutsläppen försvinner från atmosfären. I tider då varje decimal av en grad räknas ger detta mig hopp, särskilt när vi bombarderas av negativa nyheter varje dag. I praktiken skulle det kunna innebära att så många som 410 miljoner människor globalt skulle kunna skonas från effekterna av extrem värme vid sekelskiftet.

Stora kött- och mejeriföretag blockerar förändring

Tyvärr har kött- och mejeriföretagen inget större intresse av att dra ned på produktionen.  Snarare än att själva ta ansvaret lämnar de över detta till lantbrukare och konsumenter. För att göra saken ännu värre lobbar de stora kött- och mejeriföretagen aktivt mot politiker för att undvika eller åtminstone fördröja all reglering av metanutsläpp från djurhållning. Det är därför som Greenpeaceaktivister idag vidtar åtgärder runt om i världen mot kött- och mejerijättarna. Vi vill göra metanet som dessa företag släpper ut synligt för alla och kräva att politikerna agerar.

Det är här du kommer in i bilden

Du behöver inte vara Greenpeaceaktivist för att hjälpa till att stoppa kött- och mejeriföretag från att stå i vägen för lösningen. Du kan be politikerna, som just nu packar sina väskor för att delta i klimattoppmötet (COP29) i Azerbajdzjan, att dra i klimatnödbromsen genom att skriva under med ditt namn. Det behövs strängare regler för kött- och mejeriföretagens utsläpp för att stoppa deras ohämmade tillväxt av industriell djuruppfödning. På så sätt kan vi börja bryta igenom detta tillstånd av permakris och kickstarta övergången till ett nytt livsmedelssystem med människor, bönder och natur i centrum.

Alessandro Saccoccio är kampanjstrateg på Greenpeace International