Skogsbränderna som rasar i Amazonas är en akut krissituation och tragedi för hela vår planet. Bränderna har ökat under de senaste dagarna, och hittills i år är antalet bränder 145 procent högre än samma period 2018. Nästan 73 000 bränder har hittills dokumenterats i världens största regnskogsområde.
Den dramatiska ökningen av skogsbränder i år har en tydlig koppling till president Bolsonaros regerings systematiska nedmontering av regelverk och institutioner, som har haft som uppgift att övervaka och skydda den brasilianska regnskogen.
Bränderna är ett resultat av en pågående global kris kopplad till hur vi producerar och konsumerar mat. Regnskog huggs ner och bränns upp dagligen världen över, och industriellt jordbruk står idag för 80 procent av den globala skogsskövlingen.
Vad beror bränderna på?
Bränder har alltid varit ett hot mot Amazonas. Det är så jordbruksföretag rensar mark för att göra plats för nötkreatur och soja, som främst används som djurfoder.
I slutändan är det konsumtionen av kött, soja, palmolja och andra produkter som driver på skövlingen av regnskogen och vars påverkan på klimatkrisen och planetens mest känsliga ekosystem vi måste adressera.
Skogsbränder och klimatförändringar fungerar i en ond cirkel: när antalet bränder ökar, så gör också växthusgasutsläppen det, vilket ökar planetens temperatur och förekomst av extrema väderhändelser som värmeböljor, torka och ytterligare bränder.
Förutom att öka utsläppen bidrar avskogningen direkt till förändringar i nederbörd och förlänger torrsäsongen vilket ytterligare påverkar skog, biologisk mångfald, jordbruk och människors hälsa.
Vi har ett ansvar att konfrontera felaktiga regler och policys och de företag och individer som tjänar pengar på miljöförstöring. För ett par veckor sedan gick FN ut och varnade för konsekvenserna av att inte radikalt förändra hur vi använder vår mark och producerar mat. Vi ser de konsekvenserna just nu. Och vi måste alla kräva förändring.
Hur jobbar Greenpeace konkret i den pågående krisen?
Greenpeace övervakar och rapporterar in bränder i Amazonas sedan flera år tillbaka, och larmar om dess risker och konsekvenser. Vi har undersökt, avslöjat, dokumenterat och rapporterat från skogsskövling i Amazonas i snart 27 år och pressat regeringar runt om i världen att skydda regnskogen.
Under våra dokumentationer från luften har vi under 2019 identifierat och rapporterat in bränder från skyddade områden som urfolks marker och naturreservat som riskerar att utplånas.
Vår internationella organisation ger nu pengar och stöd för att hantera den pågående krisen i Brasilien. Vi arbetar med politisk påverkan i städerna samtidigt som vi arbetar i Amazon-regionen för att hjälpa bland annat de urfolk som är mest drabbade av krisen.
Vi ska bland annat flyga över skogarna för att ytterligare dokumentera bränderna och där det är möjligt, även undersöka hur de startade.
Vi mobiliserar också så kallade “rapid response teams” på marken i Brasilien som fortlöpande tacklar olika utmaningar kopplade till den pågående krisen.
Diskussion
Ja, men färre bränder än 2016. Se "globalfiredata.org"
Hej. Vänner som bor i Brasilien säger att dessa bränder förekommer varje år. Inget unikt. Däremot är det färre bränder än tidigare år. Egentligen bör Brasilien få erkännande för att spara ovanligt mycket urskog, hela 80%. Vilket europeiskt kan ståta med det? /Göte Sjöberg
Vem är författaren? Jag behöver veta för att jag behöver hänvisa till en person samt organisationen som publicera artikeln?
Vem var personen som skrev artikeln? Behöver det till en skoluppgift :)
Hjälper till å bidrar , hoppas det slutar brinna !!!!:,(
För några hundra år sedan, när Sverige var ett av jordens fattigaste länder, exploaterade vi våra skogar i syfte att minska fattigdom och underutveckling. Nu gör Brassarna samma sak. Vad ger oss moralisk rätt att hindra dem?
Alla tittar bara åt ett håll just nu.. växthuseffekten.. men kan det möjligtvis vara något annat.. Kan inte temeraturhöjningarna bero på att solens styrka har ökat. Kanske lite för att vi västvärlden har lyckats få ner lite grann av den smutsiga hinna av luftföroreningar som legat runt vår atmosfär förut... Vad grunnar sig nu denna inställning till.. Bara lite sunt förnuft, och två viktiga kända faktorer. Hudcancern har ökat Haven värms nu upp mer än förut och egendomliga väderfenomen inträffar. Hetta torkar också markområden där svårstoppade bränder härjar som aldrig förr. Har väl fel men tanken finns där ändå