Samtidigt som nyheterna rapporterar om rekordmånga bränder i Amazonas just nu vilket kan resultera i ett ännu mer katastrofalt år än 2019, brinner även Sibiriens skogar och rekordtemperaturer uppmätts i regionen. Över två miljoner hektar – en yta stor som hela Slovenien – står i brand och den extrema värmen gör att elden sprider sig snabbt. Det här är inte bara dåliga nyheter för människorna och djuren som har sina hem i området – världens skogar är våra viktigaste allierade i kampen mot klimatkrisen. Skog absorberar och binder koldioxid och när så stora ytor skog går upp i rök förlorar planeten ovärderligt lagringsutrymme.

De flesta av dessa bränder får brinna tills det slocknar. Den främsta orsaken är den ryska regeringen inte allokerar tillräckligt med budget och resurser på skogsskydd. Vi vill ändra på detta! Greenpeace kräver att Rysslands beslutfattare deklarerar klimatnödläge och organiserar omfattande släckning av bränderna, särskilt i områden där brandröken kan nå städer och skada människors hälsa. Vi kräver också att den ryska regeringens budget för skogsskydd tredubblas.

Greenpeace är på plats i Sibirien. Vi arbetar bland annat för att:

– Bedriva arbete för att de lagändringar som krävs för att skydda skogarna klubbas igenom.

– Organisera expeditioner med frivilliga brandmän och skogsexperter för att släcka bränderna i de mest akuta regionerna.

– Sprida information om hur skogsbränder kan förhindras genom att producera broschyrer, guider och skolmaterial.

Sibirien hettas upp i snabbare takt än någon annanstans del av planeten. Temperaturerna i Sibirien har varit exceptionellt höga ända sedan i januari. Förra månaden var den varmaste maj som uppmätts globalt och de flesta höga temperaturerna uppmättes i delar av Sibirien, där de var upp till tio grader över det normala. Vi blir allt mer påminda om klimatkrisen och dess förödande konsekvenser för människor och djur. I de sibiriska skogarna lever många av de djur vi känner igen från våra egna skogar: björnar, rävar, lodjur, ugglor och älgar. Nu brinner deras hem upp.

Vi vet att skogsbränderna över hela världen förvärras av klimatkrisen. Vi har smittat vårt hem och gett vår planet feber.