Kärnkraften är stendöd och att försöka väcka den till liv är en distraktion från verkliga lösningar på klimathotet. Vetenskapen ger oss knappt tio år att ställa om till ett hållbart samhälle. Extremväder är här för att stanna och skolungdomar världen över strejkar för att de “vuxna i rummet” inte agerar för att ställa om och trygga deras framtid – vi har inte tid med villospår från reaktorkramare.

Att politiska företrädare i Sverige nu går ut och kräver nya miljardsubventioner till en föråldrad, jättedyr, ohållbar och riskabel energiteknik som kärnkraft är oroande på många sätt. Vi inte har tid att diskutera falska lösningar en gång till. Inte när skogarna brinner och människor runt om i världen dör på grund av klimatförändringar.

Kärnkraften har ingen framtid. Det är varken tekniskt eller ekonomiskt möjligt att rädda klimatet med kärnkraft och vi satte spiken i kistan för den här diskussionen för många år sedan. Det är både tragiskt och oroande att kärnkraftsivrare, både från näringslivet och politiken försöker gräva upp kärnkraftsliket och dra en zombievals.

Det krävs miljardsubventioner från skattebetalarna för att hålla de gamla reaktorerna, som inte redan avvecklats, vid liv. Nya reaktorer i Sverige är en icke-fråga, överspelad av såväl teknikutvecklingen som ekonomiska realiteter. Kostnaden för det fåtal nya reaktorer som byggts överstiger budget med två till fyra gånger, vilket i slutänden ger ett högre elpris än vad sol och vindkraft gör. Energiuppgörelsen för tre år sedan är en massiv kärnkraftssubvention som bekostas av skattebetalarna i form av höjd energiskatt, helt omvänt mot principen om att det är förorenaren som ska betala. Pengar som går direkt från småhusägarnas plånböcker till de stora kraftbolagens kassakistor.

Att år 2019 förespråka kärnkraft är teknik- ochh framtidsfientligt. Det finns bra, hållbar, energiteknik som solenergi och vindkraft såväl som effektiviseringar, som inte bara räddar klimatet på riktigt och ger oss en långsiktigt hållbar värld, utan också, till skillnad från den utdöende kärnkraftssektorn. skapar den typen av arbetstillfällen som kan göra Sverige till en föregångare globalt.

Istället för att debattera kärnkraft måste vi ta tag i den omfattade omställningen av samhället som vi behöver för att omgående och kraftigt minska utsläppen. Kärnkraftsdebatten är inget annat än en parentes och ett sidospår från de fundamentala utmaningar klimatförändringarna ställer oss inför. FNs klimatpanel konstaterade i höstas att vad som nu behövs är strukturella förändringar av hela samhället för att lösa klimatkrisen. Vi måste lägga all vår energi på att lösa klimatutmaningen, inte slösa bort den på falska förhoppningar om en renässans för kärnkraften. Vi har inte tid till det.