Engagera dig

Bilden är inte min. Hade jag kunnat måla hade jag idag gjort en uppföljning där fler partier representeras på bilden. Låt det sjunka in. Retoriken är mer finslipad, men värdegrunden är den samma – och de växer. Hur kommer det låta när det är valår om vi andra missar att ta debatten varje gång fram tills dess?

Bilden är inte min. Hade jag kunnat måla hade jag idag gjort en uppföljning där fler partier representeras på bilden. Låt det sjunka in. Retoriken är mer finslipad, men värdegrunden är den samma – och de växer. Hur kommer det låta när det är valår om vi andra missar att ta debatten varje gång fram tills dess?

Växthusgaser känner inga nationsgränser. Vi måste därför hastigt minska utsläppen i de länder som släpper ut mest. Sverige är en att dem. Det skulle krävas 4,2 jordklot om alla skulle leva som oss svenskar. Sveriges ’overshoot day’ inföll 4e april. Svenskar lever på lånade resurser 9 av årets 12 månader. Vem lånar vi av? Vem sa “Ja, jo men visst – go ahead”. Nej precis, ingen sa någonsin det. Däremot har många sagt det motsatta: “Jorden är torr & vi kan inte överleva i dagens klimat”, “Jag odlar mat till västvärlden, men går och lägger mig hungrig”, “Havet stiger igen, vi kan inte bo kvar”, “Fisken är slut och havet är dött”, “Om jag dricker vattnet idag, blir jag sjuk om en vecka, om jag inte dricker idag, lever jag inte nästa vecka”.

Till skillnad från växthusgaser så känner tyvärr människor av nationsgränser idag. Samtidigt väljer ingen att fly. Man väljer att flytta. Det är inte samma sak. Föreställ er att någon “lånade” din inkomst av dig om och om igen, tills du inte längre hade råd att bo kvar, så du packar det du kan bära och går dit lånet spenderats – bara för att få höra: “Nej stanna där du är, vi hjälper er på plats, ni kan inte komma hit och belasta mig.”

Klimatflyktingar är den vanligaste formen av flyktingar idag, i en svensk kontext måste vi även tala om krig. Krig möjliggörs bekant av vapen. Ofta svenska sådana. Det är svenska vapen som splittrat många av de familjer som är på flykt och det är blods-pengar som till viss del finansierat det svenska samhället och den svenska välfärden. Vilka somliga nu hävdar är en belastning när de vill komma hit överlev i den samma. Är det inte snarare så att om någon nu kan ha förtur till detta, så är det väl just överlevarna i dessa familjer?

Kanske är krigsbegreppet för stort? Kanske är det därför det fortfarande finns utrymme för egoism? Så låt oss istället tänka oss att partiledaren och hens partner ligger hemma och sover, och så kommer någon dit och utsätter er för ett rån – som slutar i rånmord; din partner blir mördad men du överlever. Kanske är det allra värst för din partner i denna situation – hen är ju död, men även du som just överlevt dråpförsöket är ju du i den här situationen ett brotts-offer. Du har just blivid offrad på grund av att någon annan just valt att genomföra ett brott.

Lite som en krigs- eller klimatflykting, försatt på flykt på grund av att någon annan just valt att starta ett krig, sälja vapen eller släppa ut för mycket växthusgaser. Men du hinner inte tänka på allt sådant just nu; vem som är mest drabbad, vem som är mest sårad, eller vem som sköt – gärningsmannen är kvar i huset så du släpper alla andra tankar och springer, inte sant? Visst flyr du i panik med rädsla för sitt liv? Visst hoppas du på att hitta en säker plats och att det finns någon människa i grannskapet som hör dina rop på hjälp?  Att människor i ditt kvarter bryr sig om dig och vill hjälpa dig i denna fruktansvärda situation.

I dagens globala samhälle utgörs rånmördaren av rebellgrupper, diktaturer, politiker eller megaföretag – och kvarteret som de spränger eller sänker ner under vattnet – har global räckvidd.

I alla fall enligt mig.

Vi måste skapa en värld där människor inte tvingas försättas på flykt. Samtidigt självklart, dels välkomna människor hit för att överleva här, för att sedan ges ännu bättre förutsättningar och möjlighet till värdiga liv här, än vad vi lyckas med  idag. Allt annat är inhumant.

Jag har delat bilden innan och vill göra det igen. Max Gustafson lyckas med en enda bild säga mycket mer än jag. Tillsammans kanske ord och bild kan nå fler.

För vi behöver bli fler. Fler som lyfter på locket – fler som tar debatten och fler som säger ifrån! Om främlingsfientlighet, om nationellt dåligt samvete, om kommande generationers arv, om hållbarhet, om globalisering, och om medmänsklighet.

Lina