#PeoplePower

Bli volontär

Engagera dig

Hon har utmanat miljöbrott, evakuerat hela befolkningar efter radioaktivt avfall i Stilla havet och agera nödhjälp för tsunamins offer i Sydostasien 2004. Hon har även kampanjat mot valfångst, havsreservat och andra miljöbrott på jordens alla hav. I sin kamp har hon blivit attackerad och bombad, men en regnbåge kan inte sänkas.

Rainbow Warrior på färd mot Turkiet för att belysa solenergi som en viktig energikälla. © Caner Ozkan

Rainbow Warrior, vårt flaggskepp, är Greenpeace mest välkända fartyg. Fartygets namn är inspirerat av en nordamerikansk profetia som berättar om hur människans girighet gör jorden sjuk och att en mytomspunnen grupp krigare kommer stiga ner från en regnbåge och rädda jorden.

Bild på när Rainbow Warrior blev attackerad av franska agenter i Auckland.

Rainbow Warrior blev attackerad av franska agenter i Auckland. © John Miller

Den första Rainbow Warrior blev sänkt 1985 av den franska staten i ett försök att stoppa protesterna mot kärnvapenproven i Stilla havet.

Den portugisiske Greenpeace-fotografen, Fernando Pereira, förlorade sitt liv under bombningen.

 

När källan till explosionerna blev känd, fick Frankrike uppleva världsomfattande protester. Franska myndigheter blev senare dömda med ersättningskrav till fotografens familj och till Greenpeace. Denna ersättning användes till Rainbow Warrior II, som 1989 kunde segla till Stilla havet och fortsätta protestera mot de franska provspräningarna, som avslutates i Moruroa, 1996.

Rainbow Warrior II blockerar en koltransport vid danska kolverket Enstedværket. © Christian Åslund

Den nya regnbågen

Efter 52 år till havs, varav 21 år tillägnade Greenpeace, har Rainbow Warrior II nu gått i pension.

Rainbow Warrior III är det första fartyget som Greenpeace byggt upp från grunden. Det har gett Greenpeace den unika möjligheten att designa fartyget efter specifika behov.  

Nya Rainbow Warrior lanserades på Greenpeace 40-årsdag, 2011.

När Rainbow Warrior är i hamn bjuds det in till visning. © Rodrigo Paiva