© STR/AFP via Getty Images

En brinnande planet. Från Turkiet till Brasilien och Ryssland till USA ser vi hur bränder förstör skogar, dödar djurlivet och hotar skogarnas förmåga att absorbera och lagra koldioxid, något som i sin tur eldar på klimatkrisen ytterligare. Årets bränder är på många håll i världen betydligt mer förödande än tidigare år och det kommer bara bli värre.

Grekland

I Grekland rapporterades de högsta temperaturerna någonsin den 2 augusti – 46,1 grader, samtidigt som landet genomlider den värsta värmeböljan på 30 år. Det började brinna på 100 platser under bara ett dygn. Tusentals människor har tvingats lämnat sina hem och Grekland har begärt internationell hjälp från EU och Sverige har skickat två skopande flygplan. I skrivandes stund drar sig bränderna allt närmare Aten och landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att man landet står inför en extrem kritisk situation. Experter pekar också på klimatförändringarna som en bidragande orsak till de många bränderna.

Greenpeace i Grekland kräver akuta åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden och ställa om miljöpolitiken som i nuläget främjar beroendet av fossila bränslen.

Turkiet


Turkiet har drabbats av de värsta bränderna på ett decennium. Tusentals boende och turister tvingades evakueras från kuststäderna vid Medelhavet och Egeiska havet. Hårda vindar och höga temperaturer försvårade räddningsarbetet och hittills har åtta människor mist livet och över 300 skadats. Bränderna har förvärrats av extrem hetta och forskare säger att ökade temperaturer och förändrade nederbördsmönster bidrar till större och mer intensiva bränder.

YASIN AKGUL/AFP via Getty Images)

Ryssland

I sommar har Ryssland plågats av omfattande skogsbränder och regionen Sacha-Jakutien i nordöstra Sibirien är det värst drabbade området. Där upplevdes den torraste sommaren på 150 år enligt guvernören Aysen Nikolayev.

Röken från bränderna täckte 51 städer i regionen, inklusive huvudstaden Jakutsk, vilket har tvingat myndigheterna att ställa in alla flygningar till och från staden. Brandröken har till och med nått till Nordpolen och väntas nå Kanada senare i veckan.

Greenpeace i Ryssland har mobiliserat frivilliga brandmän som bekämpat bränderna. “Alla betonar att vi har enorma skogar, men hittills har ingen beräknat hur mycket våra skogsbränder bidrar till växthusutsläppen”, säger en talesperson på Greenpeace.

Italien

I Italien översteg temperaturerna 40 grader i delar av landet. Fler än 800 bränder blossade upp i landet, framför allt i landets södra delar. Hundratals personer har tvingats evakuera från den populära semesterorten Pescara vid Adriatiska havet, däribland turister och boende på ett nunnekloster.

Amazonas

Brandsäsongen har börjat i Amazonas och rekordstor skövling i kombination med svår torka gör att man fruktar att förödelsen kommer bli stor. Data från det brasilianska rymdforskningsinstitutet (INPE) visar att det inte brunnit så mycket i maj månad i Amazonas sedan 2007. Dessa bränder startas oftast avsiktligt för att frigöra mark för jordbruk. De två senaste årens rekordhöga ökning av avskogning och skogsbränder i Amazonas, kombinerat med allt mindre regnmängder bäddar för en förödande brandsäsong under kommande veckor. 

USA

Skogsbränder, som bara har förvärrats av torka och rekordhöga temperaturer, har plågat de västra delstaterna i USA under sommaren. 97 stora bränder har rasat i 13 olika delstater och över 20 000 brandmän kämpar med att få kontroll på bränderna. Branden Dixie är den största i landets historia och har i veckan fått ny fart och hotar i skrivande stund att sluka omkring 3 000 hus.

Röken från bränderna har spritt sig över hela landet, till och med så långt som till New york där månen färgades röd och myndigheterna rådde sårbara människor att hålla sig hemma på grund av den dåliga luftkvaliteten. 

Greenpeace USA kräver ett stopp för federala subventioner till den fossila industrin som har förvärrat klimatkrisen. I Kalifornien uppmanar Greenpeace guvernören Gavin Newsom att förbinda sig till tydliga och brådskande åtgärder för att fasa ut fossila bränslen.

Kanada

Delar av Kanada har drabbats av samma extremhetta som USA. I byn Lytton uppmättes hela 49,6 grader i juni. Och nyligen kunde forskare i en första analys konstatera att värmeböljan i Kanada i princip hade varit omöjlig om det inte varit för den globala uppvärmningen. Man räknar med att över en miljard musslor och andra djur längs kusterna i västra Kanada har dött  i den extrema värmeböljan. Nära 300 bränder har drabbat delstaten British Columbia i den extrema hettan och i juli utlyste myndigheterna nödläge och hundratals människor tvingades lämna sina hem. Greenpeace i Kanada kräver att landets regering fasar ut fossila bränslen och samtidigt skyddar landets urskogar.

Vi kan inte låta detta bli det nya normala

Detta är bara några av alla länder som drabbats av svåra bränder i sommar. Spanien, Bosnien, Nordmakedonien och Albanien är andra länder där det brinner, ofta till följd av extremt höga temperaturer. I vårt grannland Finland pågår ett släckningsarbete för att kontrollera den värsta skogsbranden på 50 år. 

Den 9 augusti släpper FN’s klimatpanel IPCC sin sjätte rapport som förväntas dra tydliga slutsatser om sambandet mellan förbränningen av fossila bränslen och extremväder. IPCC:s slutsatser har skärpts från rapport till rapport i takt med att forskningsresultaten har blivit fler och säkrare. Samtidigt har mätningar gett en allt tydligare bild av pågående klimatförändring, säger Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet.

I år kan ingen längre vända bort blicken mot klimatkrisen som hotar vår planets överlevnad. Nu är tid för handling. Det är dags att agera som om våra liv hänger på det. För de gör det. Det är dags att en gång för alla stoppa vårt beroende av den fossila industrin som eldar på uppvärmningen. Men vi måste också göra allt vi kan för att skydda världens återstående skogar och dess biologiska mångfald – våra viktigaste allierade i kampen mot klimatkrisen. 


Var med oss och stötta arbetet mot pågående klimatkris på flera fronter. Vi slår larm om akuta miljöproblem och sätter press på politiker och företag för att få igenom konkreta förändringar. Vi kämpar bland annat för att stoppa skövlingen av ovärderlig skog, att världshaven ska skyddas genom globala avtal och att oljeborrning i Arktis ska förbjudas. Var med och gör skillnad – bli månadsgivare idag.