Kängurus flyr från skogsbränder i Snowy Valley i utkanten av Cooma, januari 2020.

Apokalyptiska scener från Australien visar den enorma förödelsen som bränderna orsakat. Idag den, 8 januari 2020, vet vi att 23 människor dött och att 29 saknas. Fler än 1 500 hem har förstörts och man uppskattar att 1 miljard djur har dött till följd av bränderna. Bland annat har den redan hotade populationen av koalor drabbats mycket hårt. Varje dag får vi fler och fler bevis som visar att klimatkrisen förvärrar de katastrofala skogsbränderna, som orsakar så mycket skador för människor, djur och miljö.

Var i Australien brinner det?

Praktiskt taget överallt. Men New South Wales har drabbats extra hårt, inte minst på grund av de tätbebyggda områdena i och runt städer som Sydney och huvudstaden Canberra.

Victoria (den södra delstaten där Melbourne ligger) har också drabbats mycket hårt – vi har bland annat nåtts bilder av människor som inväntar räddning på stränder som är totalt omringade av bränder.

Det är också ett stort antal bränder i Queensland (norr om North South Wales där Brisbane och Cairns ligger) samt i västra och södra Australien.

Vilka skador har bränderna orsakat?

Antalet döda ökar (23 stycken är senaste siffran) och dussintals saknas fortfarande. Enbart i North South Wales har fler än 1 500 hem förstörts. Man uppskattar att 6,3 miljoner hektar mark har brunnit hittills, en yta motsvarande nästan halva England. 

Ekologer från University of Sydney uppskattar att så mycket som en miljard djur har dött i bränderna, bland annat den ikoniska koalan som har svårt att fly från dem.

Luftföroreningarna i Sydney och Brisbane har nått de mest skadliga nivåerna i världen och inneburit svåra andningsproblem för barn, äldre och de med astma. 

Delar av Nya Zeeland, som ligger tusentals mil ifrån bränderna, har också nåtts av luftföroreningarna. Landets snötäckta glaciärer har färgats gula av damm och partiklar från skogsbränderna i Australien.

Vad orsakar bränderna? Har det inte alltid varit skogsbränder i Australien?

Svår och lång torka och rekordhöga temperaturer är orsaken. I sydöstra Australien, som drabbats hårdast av bränderna, råder den värsta torkan någonsin. 2019 hade flera av de drabbade områdena de torraste perioderna någonsin mellan januari och april. 

Temperaturerna ökar, slog rekord i mitten av december och fortsätter uppåt i 2020. Många av de drabbade områdena har temperaturer runt 45 grader. En förort i Sydney var den varmaste platsen i landet i lördags med en rekordtemperatur på hela 48,9 C.

Australien har alltid haft årliga skogsbränder, men den här startade tidigare och varade längre på grund av klimatkrisen. Väderförhållandena gör det också mycket svårare att kontrollera bränderna än tidigare.

Katastrofläge i Lake Tabourie i New South Wales där invånarna bara kan se på när eldslågorna hotar deras hem.

Vad gör Australiens regering i pågående krissituation?

Militären har satts in för att hjälpa till med att evakuera och bekämpa bränderna i en skala som inte setts sen andra världskriget.

Men premiärminister Scott Morrison har mötts av omfattande kritik för att sin passivitet medan Australien brinner, samt att han har förminskat klimatkrisens roll i katastrofen. Men människor i Australien har visat handling och solidaritet och erbjudit husrum, medicin och mat till de som drabbats av bränderna. Brandmän – flera av dem oavlönade volontärer – har arbetat outtröttligt för att bekämpa bränder och räddat liv.

Vad gör Australiens regering för att bekämpa klimatkrisen?

Inte mycket. 2019 var Australien den näst största exportören av kol i världen. Kol är en av de värsta orsakerna till klimatförändringarna – som förvärrar bränderna.

Australiens koldioxidutsläpp har ökat de senaste fyra åren och regeringen har inga seriösa planer på att vända utvecklingen. Premiärminister Morrison har istället vägrat att koppla orsakerna till de förvärrade skogsbränderna till klimatförändringarna och sagt att det inte är “trovärdigt” att göra det.

Förutom att hantera pågående katastrof, måste Australiens regering agera kraftfullt för att minska utsläppen för att begränsa effekterna som klimatkrisen har på Australien och även resten av världen. Klimatkrisen bryr sig inte om nationella gränser.

Regeringar världen över har även ansvar att göra kopplingen mellan Australiens bränder och det globala klimatnödläget. Fossila bränslen måste fasas ut i snabbare takt för att förhindra dessa katastrofala följder av en allt varmare planet.