Boskapsindustrin är den största orsaken till avskogningen i världen och för några år sedan släppte vi en rapport där vi konfronterade industrin i Brasilien. Med er hjälp lyckades vi få flera företag att förbinda sig till att göra något åt problemet.

Då, 2009, sattes skoföretag som Nike, Timberland och Clarks under press från er, som i sin tur satte press på sina underleverantörer. Det resulterade i en överenskommelse mellan de fyra största exportörerna av nötkött och läder – JBS/Friboi, Minerva, Marfrig och Bertin som senare köptes upp av JBS. Överenskommelsen innebar att de inte längre skulle köpa från boskapsfarmer som kan kopplas till skövling av regnskog i Amazonas.

Vi har därefter såklart fortsatt att hålla koll på om företagen håller sina löften. Vår analys av de senaste 18 månaderna visar tyvärr att det brasilianska företaget JBS, världens största köttproducent, misslyckats med detta. Därför är vi nu tvungna att än en gång sätta fokus på hur deras verksamhet bidrar till skövlingen i Amazonas.

En stor farm med nötkreatur i Brasilien

Vi har nya bevis för att JBS fortsätter att köpa från farmer som hugger ner skog illegalt och ockuperar land som tillhör ursprungsbefolkningar. Vi hittade liknande bevis 2009 och presenterade det då för JBS. De lovande att de skulle åtgärda problemen, vilket de inte gjorde.

Vi vet såklart att stora förändringar inte sker över en natt. Därför gav vi de gigantiska kött- och läderproducenterna två år på sig för att implementera överenskommelsen från det att den slöts.

Det har hänt en del, men den största av de tre underleverantörerna, JBS, har inte ens påbörjat sitt arbete.

Den brasilianska regeringen gör väldigt lite för att åtgärda problemet eller ens implementera de nuvarande lagarna som finns för att skydda skogen och människorna som bor där. Staten är den största ägaren i JBS, de äger 30 procent och ändå tillåts de att bryta mot både miljö- och arbetsrättslagar. I dagarna godkände president Dilma dessutom en försämring av den nuvarande skogslagen.

JBS påstår att de vill skydda Amazonas men istället för att göra något åt problemet så har de sänkt ribban för vad de åtar sig att göra.

I våra undersökningar hittade vi kopplingar till flera stora företag i Europa och Brasilien t.ex. Tesco i England, vilka efter att rapporten har släppts hävdar att de inte köper från JBS längre. Vi informerade dessa företag om vilka brott underleverantören JBS gjort sig skyldig till men inte alla slutade köpa nötkött därifrån ändå.

Nu har några företag dock tagit avstånd från JBS och sagt att de inte vill att deras produkter ska bidra till regnskogsskövling. Exempelvis har IKEA, Clarks och Adidas vidtagit åtgärder för att avsluta sina kontrakt med JBS.

Om inte JBS slutar att bidra till regnskogsskövlingen i Amazonas kommer säkerligen fler av deras kunder hitta alternativa leverantörer. Vi kommer i alla fall fortsätta avslöja deras roll i skövlingen så länge de inte gör något åt den!

Close