Energieffektivisering

För att klara klimatkrisen måste vi sluta använda fossila bränslen. Samtidigt skjuter vi den nödvändiga omställningen framför oss med falska lösningar. Vi måste minska vår energiförbrukning. Den mest klimatsmarta energin är den vi inte förbrukar.

aktivist håller upp banderoll under energikonferens i Bratislava
Aktivist med stor termometer och skylt där det står klimatkrisen är här

Problemet med energi

Dagens samhälle är beroende av stora mängder energi för att producera varor och tjänster för konsumtion. Det gäller allt från resor till TV-apparater och kläder. En strävan efter ständig ekonomiskt tillväxt kräver allt mer energi. Det finns i princip ingen energikälla som inte medför någon form av negativ konsekvens. Därför måste vi minska och effektivisera vår energiförbrukning. Idag handlar väldigt många klimatinsatser om att framställa ny “grön” energi, men den mest klimatsmarta energin är den vi inte förbrukar.

Att bara byta ut fossil energi mot förnybar energi, såsom biobränslen och elda på som vanligt, räcker inte. För klimatet är det avgörande att vi snabbt fasar ut energianvändning som orsakar utsläpp av växthusgaser. Att endast fokusera på att byta energislag åtgärdar inte grundproblemet: att vi använder för mycket av jordens resurser och förorenar både miljön och klimatet för att upprätthålla vår överkonsumtion.

Vi måste minska behovet av energi. Att skjuta detta framför oss med hjälp av bioenergi, biobränslen, industriell koldioxidinfångning och lagring, så kallad CCS, kärnkraft eller andra falska lösningar som kallas förnybara eller utsläppsfria stjäl bara tid och resurser från den nödvändiga omställningen mot ett energisnålt samhälle.

Vad vi gör

Greenpeace kämpar för att få ett slut på alla energiprojekt som förstör miljön och klimatet och för att ställa de som förorenar till svars. Vi har länge kämpat mot fossilindustrin och kärnkraften och stöttat övergången till förnybara, hållbara och rättvisa energikällor. I Sverige kämpar vi för en energieffektivisering och för att våra politiker och företag ska sluta satsa på falska lösningar, exempelvis bioenergi, kärnkraft och industriell koldioxidinfångning, så kallad CCS, som förlänger vårt beroende av förbränning och energiöverflöd.

Manifestation för förnybar energi där tre personer håller i ljus framför en skylt där det står förnybar energi på engelska

Läs mer om detta ämne

Utforska andra ämnen