Energieffektivisering
För att klara klimatkrisen måste vi sluta använda fossila bränslen. Samtidigt skjuter vi den nödvändiga omställningen framför oss med falska lösningar. Vi måste minska vår energiförbrukning. Den mest klimatsmarta energin är den vi inte förbrukar.


Problemet med energi
Dagens samhälle är beroende av stora mängder energi för att producera varor och tjänster för konsumtion. Det gäller allt från resor till TV-apparater och kläder. En strävan efter ständig ekonomiskt tillväxt kräver allt mer energi. Det finns i princip ingen energikälla som inte medför någon form av negativ konsekvens. Därför måste vi minska och effektivisera vår energiförbrukning. Idag handlar väldigt många klimatinsatser om att framställa ny “grön” energi, men den mest klimatsmarta energin är den vi inte förbrukar.
Att bara byta ut fossil energi mot förnybar energi, såsom biobränslen och elda på som vanligt, räcker inte. För klimatet är det avgörande att vi snabbt fasar ut energianvändning som orsakar utsläpp av växthusgaser. Att endast fokusera på att byta energislag åtgärdar inte grundproblemet: att vi använder för mycket av jordens resurser och förorenar både miljön och klimatet för att upprätthålla vår överkonsumtion.
Vi måste minska behovet av energi. Att skjuta detta framför oss med hjälp av bioenergi, biobränslen, industriell koldioxidinfångning och lagring, så kallad CCS, kärnkraft eller andra falska lösningar som kallas förnybara eller utsläppsfria stjäl bara tid och resurser från den nödvändiga omställningen mot ett energisnålt samhälle.
Vad vi gör
Greenpeace kämpar för att få ett slut på alla energiprojekt som förstör miljön och klimatet och för att ställa de som förorenar till svars. Vi har länge kämpat mot fossilindustrin och kärnkraften och stöttat övergången till förnybara, hållbara och rättvisa energikällor. I Sverige kämpar vi för en energieffektivisering och för att våra politiker och företag ska sluta satsa på falska lösningar, exempelvis bioenergi, kärnkraft och industriell koldioxidinfångning, så kallad CCS, som förlänger vårt beroende av förbränning och energiöverflöd.

Engera dig i omställningen
Vi har alla ett ansvar i att göra det vi kan i vår vardag för att minska vårt stora energiberoende. Men det största inflytandet har såklart de med mest makt: våra folkvalda politiker och energibolagen. Som konsument kan du sätta press på företag genom att välja bort de som förstör och förorenar. Som medborgare kan du kräva av våra folkvalda politiker att de ska sätta stopp för klimat- och miljöförstörelse och satsa på att ställa om samhället till ett som är energieffektivt och energisnålt. Om vi är många som går samman blir vi starka – engagera dig för systemförändring med oss!
-
Stora gåvor & filantropi – partnerskap för planeten
Greenpeace är en oberoende miljöorganisation som arbetar globalt för att skydda vår planet. Vi tar inte emot pengar från stater eller företag, därför är stöd från privatpersoner och stiftelser avgörande för vårt arbete.
-
Stå upp med oss mot oljejättarna!
Vi behöver din hjälp! Stå upp med oss och swisha ditt stöd.
-
Stoppa plastkrisen!
Vår blå planet drunknar i plast. Men nu har vi en historisk chans att stoppa plastkrisen vid källan. En chans att kräva ett starkt global plastavtal som stoppar katastrofen. Stötta Greenpeace arbete för världens hav – ge ett bidrag till Plastkampen idag :blue_heart:
-
Senaste nytt
-
Kärnkraftskritiken som döljs av regeringen
Regeringens utredning om massiva statliga subventioner för att finansiera ny kärnkraft har fått omfattande kritik. Här följer ett antal remissvar.
Läs mer om detta ämne

Förnybar energi

Fossila bränslen

Kärnkraft
Utforska andra ämnen

Klimat
