De banker och pensionsförvaltare som sålt av sina innehav i fossilbolag har tjänat mångmiljarder på beslutet. Det visar en ny granskning av Greenpeace och Fair Finance Guide. Samtidigt har svenska folkets pensionsfond, Sjunde AP-fonden, förlorat nästan sju miljarder det senaste kvartalet på att ha kvar pengarna i klimatskadlig verksamhet.

Under 2019 beslutade Handelsbanken och pensionsförvaltarna SPP och Första AP-fonden att sluta investera i fossilbolag, det vill säga verksamheter relaterade till kol, olja och gas. Vår granskning visar att de tre tjänat uppskattningvis 4,7 miljarder kronor på beslutet genom att undvika fossilbranschens extra stora börsnedgång under första kvartalet i år. Under samma tid har Sjunde AP-fonden, förvalsfonden i premiepensionssystemet där 6 av 10 svenskar har sina pensionspengar, förlorat uppskattningsvis nästan 7 miljarder kronor på att inte ha flyttat bort investeringarna från fossilbolag. Granskningen visar också att investeringar i fossilbranschen utvecklats betydligt sämre än övriga börsen de senaste tio åren.

– Vi kan konstatera att de investerare som tar hänsyn till klimatet tjänar på detta. Att sluta investera i fossilbolag är en nödvändighet för att klara klimatomställningen, men när det nu visar sig att det dessutom är lönsamt finns inga skäl längre kvar att fortsätta investera i kol, olja eller gas, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.

Att finanssektorn flyttar pengarna i hållbar riktning är helt centralt för att begränsa den globala temperaturökningen i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Förutom att fossila investeringar underminerar de globala ansträngningarna för att hejda klimatförändringarna innebär de även stora ekonomiska risker för pensionsspararna.

– Vi närmar oss en punkt för investerare där de som sitter kvar i gamla smutsiga fossila investeringar och har förlegade breda indexstrategier riskerar att bli förlorare när kraven skärps och världen ställer om. Att investerare gör aktiva klimatval är inte bara en nödvändighet för långsiktig hållbarhet, det är en förutsättning för att överhuvudtaget överleva som bolag, säger Rolf Lindahl.

Handelsbanken är hittills den enda av de svenska storbankerna som rensat bort fossilbolag från sina fonder. Banken gör dock undantag för fossilbolag som bedöms ha tillräckliga omställningsplaner i linje med klimatmålen samt fossilbolag i sina Norgefonder.

Detta kan du göra!
Mejla AP7 och kräv att de tar klimatansvar

Läs mer: Så här gjorde vi granskningen.

Se inslaget på TV4 här