Illegal gruvdrift i Amazonas, oktober 2021. Foto: Chico Batata / Greenpeace

Samtidigt som forskare varnar för att Amazonas regnskog närmar sig en brytpunkt där den inte kan återhämta sig visar data från Brasiliens rymdforskningsinstitut (INPE) att tre gånger så mycket regnskog skövlades under årets första två månader som samma period 2021.

Både januari och februari 2022 innebar rekordstor avskogning i Brasiliens Amazonas. I januari var ökade avskogningen med nästan ofattbara 300 procent. Februari följde samma dystra utveckling då nästan 200 kvadratkilometer regnskog skövlades – 62 procent mer än samma månad förra året. Denna data kom dagar efter en vetenskaplig studie som publicerades i Nature Climate change som visade att Amazonas närmar sig en brytpunkt då regnskogen inte längre kan återhämta sig. Den dystra prognosen är att stora områden av regnskogen snart kommer att börja förvandlas till ett ekosystem som mer liknar torr savann, vilket har katastrofala konsekvenser för biologisk mångfald, det globala klimatet och skulle förvärra och öka frekvensen av extremväder över hela världen.

“Regnskogen är viktig för att stabilisera vårt globala klimatsystem, den reglerar vattnet i atmosfären. Om den omvandlas till savann får vi ett helt nytt klimat på jorden”, säger Ingo Fetzer, som bland annat forskar i planetära system och gränser vid Stockholms Universitet.

Den 9 mars godkände även Bolsonaro’s allierade i kongressen en lag som öppnar upp urfolkens territorium för gruvdrift. Detta skedde under premissen att kriget i Ukraina skulle äventyra Brasiliens tillgång till kaliumklorid, ett gödselmedel som importeras från Östeuropa. Gruvdrift på urfolkens marker var hittills strängt förbjudet enligt den brasilianska konstitutionen.

“Jordbruksindustrin och president Jair Bolsonaros regering försöker att använda sin makt i den brasilianska kongressen för att skynda på lagar som dramatiskt skulle öka avskogningen. De direkta attackerna på Amazonas utgör ett existentiellt hot mot regnskogen och det globala klimatet”, säger Romulu Batista, talesperson för Greenpeace i Brasilien.

Sedan Bolsonaro kom till makten 2019 har avskogningen och bränderna i Amazonas ökat dramatiskt. Nu spås skövlingen öka ännu mer fram till valet i oktober i år, så som den brukar göra under valår i Brasilien.

“Att överskrida Amazonas tipping point skulle släppa lös flera års globala växthusgasföroreningar i atmosfären. Tidigare studier har visat att vissa områden i Amazonas redan idag producerar mer kol än de absorberar och därmed gått från kolsänka till kolkälla. Konsekvenserna av att plötsligt förlora halva regnskogen skulle märkas tusentals kilometer bort och i århundraden in i framtiden, varnar forskarna. Det skulle innebära eskalerande stormar och förvärrade skogsbränder, kronisk matbrist och havsnivåhöjningar som skulle översvämma kustsamhällen och kan dessutom utlösa andra tipping points som avsmältning av de stora isarna.”, skriver Supermiljöbloggen. 

Nu är världens blickar, med all rätt, riktade mot kriget i Ukraina och den omfattande humanitära katastrofen som utspelar sig där,. Men vi har inte råd att tappa fokus på nödläget i Amazonas, vi har inte råd att förlora världens största regnskog. Den kraftigt ökande skogsavverkningen driver Amazonas närmare en punkt utan återvändo, när den artrika, levande regnskogen förvandlas till en torr savann. Detta skulle ha katastrofala konsekvenser – för mänskligheten, för den biologiska mångfalden och inte minst för klimatet då regnskogen binder miljoner ton koldioxid varje år. Men den brasilianska regeringen har gång på gång visat att man är villig att exploatera Amazonas för kommersiella intressen. Exploateringen gör bara ett fåtal ännu rikare. Det är kommande generationer och människor som är beroende av Amazonas för sin överlevnad som får betala det verkliga priset.

Om du inte redan gjort det – skriv på vår namninsamling som kräver att Sverige säger nej till handelsavtalet mellan EU-Mercosur. Handelsavtalet kommer nämligen göra det lättare för de sydamerikanska ländernas regeringar, inte minst den brasilianska, att öka exporten till Europa av varor som är kopplade till destruktiv skogsskövling. Vi kräver att regeringen säger nej till handelsavtalet mellan EU och Mercosur-länderna och sätter press på Brasilien för att stoppa skogsskövlingen, ödeläggelsen av natur och garantera urfolkens rättigheter.