Visste du att havssköldpaddor har simmat i haven i över 100 miljoner år, ända sedan dinosauriernas tid? Det verkar otroligt att havssköldpaddornas tid kan vara över. De har överlevt en katastrof som utrotade dinosaurierna. Men nu har människan drivit havssköldpaddor mot utrotning och sex av sju arter riskerar att dö ut.

Lär dig mer om, och hjälp till att skydda, några av de mest fantastiska sköldpaddorna som finns i våra hav. Visste du till exempel att havssköldpaddor pratar med varandra innan de kläcks ur sina ägg? Sköldpaddor börjar sin livsresa tillsammans, redan innan deras tår ens nuddat sanden.

En ung havslädersköldpadda som precis kläckts ur sitt skal.

Havslädersköldpaddan är en hårt arbetande simmare

Havslädersköldpaddor (Dermochelys coriacea) är kända som riktiga hard core simmare och färdas långa avstånd i jakt på mat och sällskap. Under vår expedition från Nordpolen till Sydpolen sommaren 2019 kartlade forskare havssköldpaddornas tillväxt och färdvägar med hjälp av GPS-sändare. De tio havssköldpaddor som spårades visade sig kunna simma hundratusentals mil, från Franska Guyana över Atlanten, hela vägen till Frankrike och Kanada, i jakt på föda. Olyckligt nog överlevde inte alla sköldpaddor färden. ☹️

En havslädersköldpadda med GPS-sändare på sitt skal.

Karettsköldpaddan specialiserar sig på att äta havssvamp

Karettssköldpaddan (Eretmochelys imbricata) har en smal och vass näbb. Vilken passar perfekt för att äta havssvamp, mer allmänt känt som naturliga svampar vilket är huvudfödan för dessa havssköldpaddor. Djurets hökliknande näbb är specifikt anpassad för att äta havssvamp, även om både maneter och havsväxter tillhör dess vanliga diet. Den här sköldpaddan är även enkel att känna igen tack vare de vackra mönstrena på dess skal.

Karettsköldpaddan är en av de starkt utrotningshotade arterna.

Honor av arten falsk karettsköldpadda kan lätt gå till anfall

Skalet hos falska karettsköldpaddor (Caretta caretta) är extremt tjockt och har stora vida taggar som med lätthet kan krossa även musselskal. Den här sköldpaddan är den näst största havssköldpaddan i världen och dess breda bakdel är ett effektivt skydd mot hajattacker. Normalt sett så brukar inte sköldpaddor engagera sig i alltför aggressiva lekar med varann, men honorna av den här arten kan visa prov på aggressivitet och lekar övergår ibland till anfall när föda står på spel.

En ung falsk karettsköldpadda (Caretta caretta) vid Panama City, Florida.

Den gröna havssköldpaddan spelar en viktig roll i att upprätthålla sitt ekosystem

Genom att beta av och trimma sjögräs hjälper gröna havssköldpaddor, även kallad soppsköldpadda, (Chelonia mydas) till att hålla sitt ekosystem i check. Att sjögräset håller sig hälsosamt och fortsätter att frodas är nämligen en väldigt viktig del i att bekämpa klimatförändringar, då sjögräs absorberar och lagrar koldioxid. De gröna havssköldpaddorna lever även i symbios med mindre fiskarter som finns bland korallerna, där fiskarna simmar med sköldpaddan och äter alger och parasiter som lever på dess skal.

En ung grön havssköldpadda i Bermudas vatten.

Hur kan du hjälpa sköldpaddorna?

Havslivet kan fortfarande blomstra och havssköldpaddorna räddas. Men tiden håller på att rinna ut. Det är därför avgörande att vi gör vad vi kan här och nu. Vi har just en unik chans att ändra riktning och rädda livet i haven.

Och DU kan vara med och göra skillnad.

Över 3 miljoner människor har redan skrivit under vår namninsamling och varje röst räknas – hjälp oss ge livet i haven och sköldpaddorna en röst!

Du kan också stötta arbetet med att skydda sköldpaddorna och världens hav genom att ge en gåva.

Med hjälp av ditt stöd kan vi tillsammans med forskare fortsätta studera och kartlägga havssköldpaddor med GPS-sändare, tack vare stöd från människor som dig kan vi kartlägga deras färdvägar, häckningsplatser – för att se till att de här utrotningshotade arterna får möjlighet att återhämta sig.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Skriv under för att skydda våra världshav

År 2022 har vi en unik chans att påverka världshavens öde. Regeringar världen över kommer i augusti i år att samlas i FN för att förhandla om ett globalt havsavtal.

Engagera dig