”Ekologi. Kolla upp det ordet. Du är en del av det.”
– Budskap från en banderoll målad av Greenpeace första ordförande, Ben Metcalfe

“Make it a green peace!” Orden uttalades första gången i Vancouver 1970, som en parafras på den vanliga hippie-sloganen ”Peace!”. Uttalandet kom i slutet av ett möte med gruppen Don’t Make a Wave Committee, som just hade bestämt att de skulle skicka ett fartyg till ön Amchitka i Alaska för att protestera mot USA:s provsprängningar av kärnvapen. Gruppen hade varken fartyg, pengar eller ens kunskap om hur man seglar.

Ett år senare, den 15 september 1971, lämnade fartyget Phyllis Cormack Vancouver för att sätta kurs mot Amchitka, med en stor Greenpeace-banderoll på kommandobryggan, för att ”konfrontera bomben”.

Det blev ingen grön fred vid den där första resan. Den 6 november sprängdes en underjordisk atombomb som skakade ön, spräckte jordskorpan och spred radioaktiv strålning i omgivningarna.

Men tack vare resan hade något annat samtidigt briserat i det allmänna medvetandet – en första av många kommande ”mindbombs” – idéer som har så starkt genomslag att de förändrar vårt sätt att tänka och se på saker. Besättningens mod och slagkraftiga sätt att kommunicera drog igång en massrörelse mot provsprängningar och ledde till att USA meddelade att de överger Amchitka som provsprängingsområde, av ”politiska och andra skäl”. En otrolig seger för människors mod att agera för det vi tror på.

Engagera dig

Greenpeace behöver människor som du som agerar. Människor som vill bidra till att skapa framsteg för vår miljö och klimat, och som vill skydda vår fantastiska planet. Hitta en kampanj du brinner för nedan och engagera dig!

#Klimatförändringar #Konsumtion Fossilreklam, nej tack!

Använd din rätt att tillsammans med 1 miljon andra EU-medborgare skriva på detta European Citizen Initiative för att stoppa reklam…

Engagera dig
#Skog Skydda Amazonas, säg nej till handelsavtalet med Brasilien!

Amazonas behöver din röst – skriv under och hjälp oss stoppa handelsavtalet som kommer öka ödeläggelsen av värdefull regnskog.

Engagera dig
#StödOss Testamentera en gåva till Greenpeace

Genom att inkludera Greenpeace i ditt testamente kan du vara med och säkerställa att kampen för en frisk planet kan…

Engagera dig
#Klimatlösningar Greenpeace podcast Systemskiftet

Greenpeace podcast Systemskiftet med Carl Schlyter som värd! Tillsammans med kunniga gäster djupdyker vi i hur systemförändring kan skapa en…

Engagera dig
#Skog Skydda svensk skog

Skriv under och hjälp oss sätta press på regeringen och kräv att statliga Sveaskog görs om från en skogsbov till…

Engagera dig
#Klimatförändringar Klimatnödläge – kräv att politikerna agerar!

Nödläge för klimatet! Vi måste sluta investera i det som förstör vår planet. Gör din röst hörd och kräv en…

Engagera dig
#Havsreservat Skydda haven

Klimatförstörelse, överfiske, djuphavsgruvdrift, oljeborrning och plastföroreningar driver livet i havet till gränsen av kollaps. Knappt två procent av världshaven är…

Engagera dig
#Energi #Klimatförändringar Skydda Arktis, låt oljan ligga!

Mitt i en klimatkris väljer den norska regeringen att öppna nya områden i Arktis för oljeindustrin. Vi kan inte låta…

Engagera dig
#Plast Plast i haven: Skriv under mot plastföroreningar

Det är hög tid att storföretagen ställer om och slutar massproducera ohållbar engångsplast, som förorenar våra hav och vår natur.…

Engagera dig
#Energi Stoppa SEB:s miljardrullning till oljeindustrin!

SEB pumpar in pengar till oljeutvinning i Arktis och möjliggör förstöringen av ett av världens känsligaste ekosystem. Hjälp till att…

Engagera dig
#Jordbruk Stoppa djurfabrikerna!

Forskare har varnat att djurfabriker är den perfekta grogrunden för nya virus – det är dags att ställa om till…

Engagera dig
#Klimatförändringar #Klimatlösningar Dina pengar bidrar till klimatförändringar

Dina pengar bidrar till klimatförändringar. Svenska staten måste sluta investera våra pensionspengar i fossila bränslen!

Engagera dig
#Konsumtion Unsubscribe Friday

Vi visar att vi ser företagens hets till överkonsumtion och kommunicerar tydligt att vi är många som vill se att…

Engagera dig

50 år av förändring

Den där första sammansmältningen av fred och ekologi – Greenpeace – fick en enorm effekt och växte till att omfatta otaliga kampanjer för en säkrare, rättvisare framtid. Greenpeace finns idag i 57 länder och har tusentals anställda, tiotusentals volontärer och många tiotals miljoner anhängare.

Alla är sammanbundna av samma uppdrag och värdegrund, som syftar till att säkerställa jordens förmåga att vårda livet i all dess mångfald. Vi tar personligt ansvar för våra handlingar och agerar fredligt. Vi står oberoende från dem vi försöker förändra och tar inte emot några pengar från regeringar eller företag. Vi försöker främja lösningar på de problem vi avslöjar och protesterar mot.

I över femtio år – över alla kontinenter och hav – har vi tillsammans utmanat makthavare, och varit på plats och bevittnat, stoppat, blockerat och ställt våra kroppar i vägen för miljöförstöring. Vi har undersökt och dokumenterat miljöförstöring och miljöbrott. Vi har genomfört vetenskapliga studier, drivit rättstvister och påverkat politiker och makthavare. Vi har försökt, misslyckats och försökt igen. Och vi har lyckats!

När vi nu firar att det är 50 år sedan Greenpeace hissade segel, så är vi samtidigt smärtsamt medvetna om den storm som skapats av ojämlikhet, girighet, korruption, en allt snabbare förstörelse av livsmiljöer och en fördjupad klimatkris. Vi ser tillbaka i historien för bättre kunna möta framtiden. Vi hyllar passionen och engagemanget hos alla de människor som varit med om att göra Greenpeace möjligt.

”Det är fantastiskt, vad några få personer som sitter runt ett köksbord kan uppnå.”
– Dorothy Stowe, en av Greenpeace grundare

Bilder ur Greenpeace historia

Idag, mitt i en pågående pandemi, påminns vi än  en gång  om att ”ingen är säker förrän alla är säkra”. Vi är alla en del av – och inte skilda från – naturen. Vi måste agera utifrån kunskapen om att ”ingen art är säker förrän varje art är säker”. Vi måste inte bara se till att mänskligheten lever inom planetens gränser, utan att allt liv kan frodas.

Vi vet att en bättre värld är möjlig. Vi fortsätter att kämpa för det, eftersom vi vet att lösningarna på de problem som världen står inför finns tillgängliga – och att det är upp till oss att förverkliga dem. Vi vet att hopp i svåra tider är en sorts mod. Men vi vet också att i svåra tider blir idéer och tankar som tidigare verkat omöjliga plötsligt möjliga.

På de här sidorna bjuder vi in dig att utforska vår ”story map”, träffa våra grundare, läsa våra berättelser och ta reda på mer om viktiga kampanjer, förluster och segrar. Vi vill också gärna höra från dig. Har du en Greenpeace-historia, något vi kan lära eller inspireras av, en varning eller en bild att dela med oss ​​och övriga rörelsen? Vi har en karta, eller snarare en gästbok, för det också.

Men framför allt bjuder vi in dig att agera, så att vi tillsammans kan skapa en säkrare, rättvisare framtid för allt liv på vår vackra planet. Välkommen!

”Greenpeace är de många, som stöds av de många, som agerar för alla.”
– Bill Darnell, en av Greenpeace grundare