Stockholm, 9 oktober 2014 – Efter tre månader av påtryckningar från Greenpeace och över en miljon skickade email från konsumenter, meddelar idag LEGO att leksakskoncernen lovar “att inte ingå nya samarbetsavtal med Shell.”

– Vi är väldigt nöjda med LEGO:s beslut att, efter nära ett halvt sekels partnerskap, överge framtida samarbeten med Shell. Nu visar LEGO på riktigt miljö- och klimatansvar. Det har alltid varit obegripligt för mig varför de skulle samarbeta med en av världens värsta klimatbovar, säger Annika Jacobson, chef på Greenpeace i Sverige.

Tillkännagivandet kommer efter att oljejätten Shell offentliggjort nya planer på att borra i Arktis 2015. Planerna är kontroversiella, inte minst eftersom Shells senaste borrningsförsök i området utvecklats till en fars, där Shell två gånger förlorat kontrollen över sitt borrfartyg. Shell blev därefter föremål för en omfattande statlig utredning i USA, som bland annat drog slutsatsen att Shell ignorerat ett antal varningssignaler och inte hade tillräcklig beredskap för verksamheten.

– LEGO, som är världens största leksaksföretag, har varit Shells viktigaste samarbetspartner för att köpa folkligt stöd och stärka sitt varumärke. När LEGO nu vänder Shell ryggen innebär det är ett hårt slag för oljebolaget. Vi hoppas att oljeindustrin, som vill använda klimatförändringarna och de smältande arktiska isarna för att borra efter mer olja, får samma ställning i näringslivet, som till exempel tobaksindustrin, som inte många vill förknippas med idag. Särskilt inte företag som riktar sig till våra barn, som ju är dom som kommer drabbas av framtida klimatförändringar, säger Annika Jacobson.

Greenpeace kampanj mot LEGO:s samarbete med Shell startade den 1 juli i år och mer än en miljon människor har sedan dess besökt kampanjsidan och skickat mail till LEGO där de kräver att samarbetet upphör. Det har i sommar hållits protestaktioner på bland annat LEGOLAND i Danmark och i Storbritannien och över 5 miljoner människor har sett kampanjvideon “Everything is not awesome” som riktas mot LEGO.

LEGO:s och Shells reklamsamarbete har påbörjat sin andra fas i Singapore och Hong Kong och förväntas rulla på i resten av världen i cirka två månader per land. Samarbetet har hittills varit väldigt framgångsrikt för Shell, vilket framgår av denna video från Shells PR-byrå, och uppskattas ha bidragit med motsvarande 638 miljoner dollar i PR-värde, en 52-procentig ökning i kundlojalitet och en ökad försäljning med 7,5%.

LEGO:s uttalande finns här:
Bilder och video finns här:
Kontakt
Annika Jaconbson, chef Greenpeace i Sverige, 0705 42 08 90
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10