Idag genomförde Greenpeace en manifestation i samband med att riksdagen debatterade regeringens proposition om att möjliggöra för mer kärnkraft på fler platser. Inför onsdagens riksdagsbeslut i frågan lämnar Greenpeace följande kommentarer.

Aktivister från Greenpeace protesterar mot utanför Sveriges riksdag medan riksdagspolitikerna debatterar ett regeringsförslag om att tillåta fler kärnkraftsreaktorer att byggas på fler platser i Sverige. Greenpeace uppmanar riksdagen att rösta nej till detta förslag och istället fokusera på energieffektivisering och en utbyggnad förnybar energi som är mycket billigare, snabbare och mindre riskfylld. © George Hagstrand / Greenpeace

Rolf Lindahl, talesperson i klimat- och energifrågor på Greenpeace:

– Regeringen är besatt av ny kärnkraft. Tidöpartiernas desperata försök att vrida tillbaka klockan och öppna upp för ny kärnkraft injicerar osäkerhet i hela energibranschen som riskerar att den gröna omställningen stagnerar. Svenskt näringsliv behöver en verklighetsbaserad energipolitik som kan leverera snabbt, inte en som missar målet.

– Ny kärnkraft är ett högriskprojekt, både miljömässigt och ekonomiskt. En allvarlig kärnkraftsolycka, varhelst i världen den inträffar, kan utöver de miljömässiga konsekvenserna också innebära ett omedelbart slut för eventuella svenska reaktorprojekt. Det är oansvarigt av regeringen att utsätta svenska folket för ytterligare kärnkraftsrisker.

– Kärnkraft är en farlig distraktion. I Finland och Frankrike har byggandet av nya reaktorer tagit närmare 20 år och kostnaderna beräknas till över 100 miljarder per reaktor. Istället för att slösa dyrbar tid och skattepengar på osäker kärnkraft i en avlägsen framtid borde regeringen prioritera de mer effektiva och förnybara lösningarna som redan existerar. Bakom kärnkraftsretoriken är regeringen naken och saknar en kraftfull klimatpolitik som kan leverera här och nu.

Mer information

Manifestation vid riksdagen

Aktivister från Greenpeace genomförde under dagen en manifestation i protest mot förslaget att öppna upp för ny kärnkraft på fler platser i Sverige. Iklädda vita overaller och kärnkraftsmasker med inspiration från Edvard Munchs tavla “skriet” påminde aktivisterna om de risker som är förknippade med kärnkraften.

Bilder från dagens manifestation utanför riksdagen

Greenpeace remissyttrande inför regeringens proposition

Kontakt:
Rolf Lindahl, talesperson i klimat- och energifrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 3