Fredrikshamn, Danmark – Greenpeace-aktivister från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Ryssland har påbörjat en blockad av en omlastning av rysk olja till havs utanför Fredrikshamn. Simmare och aktivister i kajaker och gummibåtar har placerat sig mellan två supertankers och blockerat den 330 meter långa råoljetankern Pertamina Prime från att ta emot 100 000 ton rysk olja från en annan supertanker, Seaoath, i Kattegatt. Hittills har minst 299 supertankers med fossila bränslen lämnat Ryssland sedan kriget började i Ukraina. Greenpeace kräver en global utfasning av fossila bränslen och ett omedelbart stopp för kol, olja och gas från Ryssland för att stoppa finansieringen av kriget i Ukraina. 

Aktivister i kajaker och i vattnet blockerar oljetankers som lastar om rysk olja i Kattegat.  (c) Krisitan Buus/Greenpeace

Gustav Martner, svensk aktivist på plats i en kajak i Kattegatt:
”Det är tydligt att fossila bränslen och pengarna som finansierar dem är grundorsaken till klimatkris, konflikter och krig, vilket orsakar enormt lidande för människor över hela världen. Regeringar borde inte ha någon ursäkt till varför de fortsätter att slänga pengar på fossila bränslen som finansierar kriget i Ukraina. Om vi ​​vill stå upp för fred måste vi avsluta detta och omedelbart stoppa olja och gas från Ryssland.”

För att kunna följa transporterna av rysk olja genom Östersjön så har Greenpeace lanserat en  spårningstjänst på twitter som hittills har identifierat minst 299 supertankers som fraktat olja och gas från Ryssland sedan invasionen av Ukraina den 24 februari. Trots att vissa länder har förklarat förbud mot ryska fartyg, anländer fortfarande kol, olja och gas från Ryssland via fartyg som är registrerade i andra länder.

Hittills har EU-länderna inte kunnat nå en överenskommelse om ett importförbud av rysk olja, men bland annat Svenska Hamnarbetarförbundet har vägrat ta emot rysk last. Greenpeace kräver att riksdag och regering beslutar om ett importstopp för alla fossila bränslen, stoppar de statliga bolagens fortsatta köp av rysk olja och gas, och genomför kraftfulla åtgärder för att minska bränsleanvändningen och Sveriges energislöseri. Förnybar energi är nu dessutom den billigaste formen av ny el och underskrider kostnaderna för fossila bränslen nästan överallt i världen. 

Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace:
”Vi har redan lösningarna och de är billigare och mer tillgänglig än någonsin tidigare. Allt vi behöver är den politiska viljan att snabbt gå över till hållbar förnybar energi och investera i energieffektiviseringar. Detta kommer inte bara att skapa jobb, sänka elräkningarna och motverka klimatkrisen, det kommer också att minska vårt beroende av de importerade fossila bränslena som underblåser konflikter i världen.”

Ryssland är den största leverantören av fossila bränslen till EU och 2021 betalade europeiska länder upp till 285 miljoner dollar per dag för rysk olja. Under 2019 kom mer än en fjärdedel av EU:s råoljeimport och ungefär två femtedelar av dess fossilgasimport från Ryssland, liksom nästan hälften av kolimporten. EU:s energiimport från Ryssland var värd 60,1 miljarder euro 2020. Under de senaste veckorna har Greenpeace protesterat mot importen med fredsaktioner mot rysk olja och gas i flera EU-länder. 

Foto/video för press finns här 

Kontakt:
Gustav Martner, aktivist från Göteborg på plats i kajak i Kattegatt
076 834 60 50
Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden
070 300 95 10
[email protected]